Около 1.1 милиард лева ще бъде неизпълнението в приходната част на бюджета за т.г., прогнозира във вторник пред БНТ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

“Предвид факта, че имаме две спрени програми, милиард и 300 милиона е длъжник оперативна програма “Околна среда”, припомни тя, уточнявайки, че до момента служебният кабинет е изплатил на фирми и общини 260 млн. лева по програма “Околна среда” и 188 млн. лева по “Регионално развитие”.

За допълнителните над 160 млн. лева, поискани от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов за заплати в МВР, вицепремиерът с ресор икономика каза, че парламентът е този, който трябва да реши дали ще даде тези пари или ще измени закона, с който бяха вдигнати заплатите на служителите на МВР.

Попитана дали предлаганата от правителството актуализация на бюджета означава, че всеки, който иска пари, ще ги получи, Захариева отговори категорично: “Не, не, в никакъв случай”. “Кое да направим? Да спрем ли плащанията към фирмите и общините? Това значи отново липса на работни заплати, заради което имаше протести”, посочи Захариева.

По повод срива на Корпоративна търговска банка и неяснотата около бъдещето й, вицепремиерът коментира лаконично, че “какъвто и да е сценарият, трябва да се платят минимално гарантираните влогове”.

В областта на енергетиката Захариева коментира, че намаляването на цените на тока от предишните управляващи е станало факт без да бъдат направени необходимите правни и икономически анализи. По думите й “това е един от нереформираните сектори” и “не е честно ние да плащаме за лошите проекти извършени през годините”.

“Това увеличение на тока покрива едва 20 % от дупката между това, което се получава по закон и НЕК трябва да изкупи – като дългосрочни договори, ВЕИ централи, кафява енергия, топлофикациите, заводските централи и това, на което всъщност продава”, добави вицепремиерът.

Екатерина Захариева обяви още, че за подготовката на пътищата през зимата са необходими около 10-11 млн. лева, каквито липсват в бюджета на Министерството на регионалното развитие. Според нея ако бюджетът не бъде актуализиран, през пролетта сумата ще нарасне до 40-50 млн. лева. 

“През зимата всяка дупка ще стане кратер, а всяка пукнатина – дупка”, коментира още министърът, допълвайки, че други 80 млн. лева са нужни за ремонт на пътищата след наводненията.