Няма как да си добър държавник, ако нямаш историческа памет. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на Петата национална среща под надслов „Завръщане към корените” на потомци на тракийски и малоазийски бежанци. По думите й има нужда от историческа справедливост. Трябва да живеем в мир и добруване с всички, но живот в името на истината, допълни още тя.

Маргарита Попова посочи, че европейската идея ще живее трудно, без Европа да познава Балканите, защото страданията на балканските народи не са по-малки от тези на Западна Европа.

„Тогава, когато през 20-ти век там, на Запад, се пишеха харти и правила за права на човека, за спазване, за техните гаранции, само да си помислим какво се е случвало тук, по нашите земи. До ден днешен вие чакате към историческата истина да напластим историческата справедливост”, заяви Попова.

По думите на председателя на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов е голяма грешка да забравяме духовната си връзка с православните народи от Украйна и Русия и подчерта, че трябва да помним, че дължим свободата си на руския народ.

„Ние, българите, винаги трябва да помним голямата историческа роля, която имаме от началото на православието със славяните, с основите на кирилицата, защото тя ни е дала място и роля в целия православен и християнски свят. Забравянето на този факт, от когото и да е било, е голяма грешка, безграмотност и вредно поведение за българския народ”, допълни Премянов.

Форумът беше открит с възстановка на традициите, обичаите и събитията от 1913 година. Беше отслужена и панихида в катедралата „Св. Александър Невски” в памет на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия.