„Частните съдебни изпълнители сме на самоиздръжка, за разлика от държавните съдебни изпълнители, които са на издръжка на държавния бюджет” – това каза в интервю за агенция „Фокус” Мариян Петков – столичен частен съдебен изпълнител.

„Сами се грижим за издръжката на канторите си, на персонала, внасяме данъци и осигуровки, а единственият ни източник на доходи са таксите, които събираме по Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ”, обясни Петков.

Той припомни факта, че таксите са намалени през март миналата година: „Можете ли да ми дадете пример за стока или услуга, която за осем години само намалява? Естеството на нашата работа е такова, че при нас по едни дела се събират такси, но по други не се събират по обективни причини, а работата по едно трудно дело, по което няма постъпления, е много по-обемна и сложна и това дело на практика се издържа от събраните такси от по-обикновените дела”, обясни Петков.

По думите му, не трябва да се забравя, че пропорционалната такса намалява с увеличението на материалния интерес и пада до два процента от вземането за по-големите такива. В този контекст напълно разбираемо е желанието на застрахователите и на другите корпоративни длъжници да си спестят тази такса, но те могат да сторят това просто като платят преди образуването на делото. Не са малко и правните аргументи, с които може да се оспори това предложение. „Например, премахването на таксата при плащане в срока за доброволно изпълнение води до липса на мотив от страна на длъжника да плати преди образуването на изпълнително дело. Ще се получи така, че длъжникът, който може, но не иска да плати, ще кара на сила кредитора си да му образува изпълнително дело, тъй като знае, че пак ще плати толкова”, добави още Мариян Петков.

През седмицата Министерство на правосъдието представи предложение за намаляване и премахване на пропорционалната такса на ЧСИ в срока за доброволно изпълнение.