Мъж с двигателни увреждания и със 100-процентово намалена трудоспособност е осъдил Севлиевския районен съд заради дискриминация. На ищеца ще бъдат изплатени 10 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди, заедно с разноските по делото. Присъдата е постановена от Габровския районен съд. Това съобщиха от съда.

В съдебното решение е постановено севлиевският съд да преустанови дискриминационното третиране спрямо мъжа, да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения чрез отстраняване на съществуващите архитектурни бариери на улица “Стефан Пешев” 6, както и да изгради достъпна среда за хора с физически увреждания.

В исковата си молба мъжът е посочил, че има заболяване, заради което единствената му възможност за придвижване е с инвалидна количка, пожизнено и с чужда помощ. Поради факта, че много от обществените обекти в Севлиево не са изградили съоръжения за достъп на хора с увреждания, на него му се налагало да бъде носен на ръце поне от двама души по етажите на институциите, в това число и в съда. Всичко това го карало да се чувства непълноценен и третиран по различен начин от хората без увреждания.

В исковата молба се казва още, че ищецът има потребност да извършва сам деловите си ангажименти и да не ангажира други хора с изпълняването им.