С приемане на доклад за състоянието на държавната администрация ще започне редовното заседание на Министерския съвет на 18 юни, съобщава.

По предложение на президента Росен Плевнелиев, министрите ще трябва да вземат и решение за награждаване на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров с най-високото държавно отличие – орден “Стара планина” – първа степен.

На заседанието си МС ще приеме доклад за изпълнение на Националната програма за закрила на детето за 2013 г. и на Национална програма за закрила на детето за 2014 г. Министрите ще се произнесат по създаването на национален инициативен комитет за отбелязване на 70 години от края на Втората световна война през 2014-2015 г. Сред точките, които ще бъдат осъдени на 18 юни, е също така одобряването на проект на споразумение между правителството на България и правителството на Гърция за съвместен контрол на ГКПП Маказа – Нимфея.

Във връзка с ВиК стратегията, която е един от основните приоритети на Министерството на регионалното развитие, министрите ще одобрят изменение на споразумението за предоставяне на консултантски услуги за разработването и изпълнението на стратегия за водоснабдяване и канализация между МРР и Международната банка за възстановяване и развитие.