Московски съд призна за виновни петимата обвиняеми за убийството на руската разследваща журналистка Анна Политковская, съобщиха световните агенции.
 

Четирима от тях са признати за виновни в организирането на атентата срещу журналистката пред входа на сградата, в която живеела, а петия – за извършването на убийството.

Съдебните заседатели в Московския градски съд по делото за убийството Политковская са признали за виновни Лом-Али Гайтукаев, неговите племенници – братята Рустам, Ибрахим и Джабраил Махмудови – и Сергей Хаджикурбанов.

 

Журналистката от “Нова газета” Анна Политковская, специалист по Чечения, беше убита на 7 октомври 2006 г., когато се прибирала в дома си. Първото дело срещу извършителите приключи през 2009 г. с оправдателна присъда срещу тримата обвиняеми, но Върховният съд отмени решението и постанови нов процес, срещу петима подсъдими.

 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) определи като правилна стъпка решението на московския съд.

 

“Приветстваме произнесената присъда по това имащо широк отзвук съдебно разследване, отнело почти осем години”, каза изпълнителният директор на установената в Ню Йорк
неправителствена организация Джоел Саймън.