Висшият съдебен съвет избра в сряда след балотаж съдия Марин Маринов за председател на Окръжния съд във Варна. Така той от заместник-председател на институцията бе произведен в председател. Негови конкуренти бяха колегите му Светлозар Георгиев и Даниела Христова. Изслушването на кандидатите се превърна в показно как мнозинство в съвета може да мачка съдии, които не са сред неговите фаворити.

Показателно беше изслушването особено на съдия Даниела Христова. Членове на ВСС се заяждаха за отделни думи в концепцията й, разхождаха я до истории как си е вземала отпуска през 2007 година и я питаха за решения на нейни колеги. За съдия Светлозар Георгиев се чуха коментари как веднъж той решил да пусне под парична гаранции обвиняем в убийство.

Още преди избора се говореше, че фаворит за поста е съдия Марин Маринов. Той бе заместник на предишния председател на Окръжния съд във Варна Ванухи Аракелян, която преди два месеца бе избрана за председател на Апелативния съд в града. Тя е и най-сериозното име, което се сочи като бъдещ шеф на Върховния касационен съд. Марин Маринов обаче не се представи добре по време на изслушването.

Неговата концепция залагаше на продължаване на делото на Аракелян и почти не се говореше за проблемите на съда. Всичко това бе придружено с изобилно ъ-кане. Той обясни, че ще обърне внимание на проблемите на гражданското отделение на съда, защото то е привлякло медийното внимание.

Другите двама кандидати за поста обаче бяха по-подробни по темата за гражданското отделение и значително по-гладки в изложението си. Даниела Христова обърна внимание, че има сериозни съмнения, че там се заобикаля принципа за случайното разпределение на делата. Тя допълни, че в това отделение има лоша организация, защото делата по исканите обезпечения от Комисията за конфискация се гледат само от двама съдии.

Критиките към сегашната организация на Окръжния съд във Варна обаче не се харесаха на мнозинството във ВСС и то не взе думата по тях,. Вместо това председателят на Върховния административен съд Георги Колев започна да разпитва Христова какво мисли за разрешенията на специалните разузнавателни средства, които се дават от председателите на окръжните съдилища.

Съдия Христова заподозря, че се опитват да я цакат с това, че е редови граждански съдия и не е била шеф в системата. Поради това тя директно попита Колев дали редовите магистрати нямат право да се кандидатират за ръководни позиции в системата. Колев през смях й отговори, че няма това предвид и повече не взе думата.

После Ясен Тодоров извади от джоба си своя специалитет както започна да говори за дисциплинарни производства. Покрай това се разбра, че съдия Даниела Христов съди жена, която е страна по нейно дело, защото тя я е обвинила в извършване на престъпление. Историята стана още по-странна, защото разкри как работи в момента системата за случайното разпределение на делата в окръжния съд. Оказа се, че при случайното разпределение делото се е паднало на съдия Даниела Христова, която е и страна по делото. Никой от ВСС не се учуди на това.

Димитър Узунов от своя страна постави под въпрос морала на Христова, защото преди 7 години тя си е взела отпуска от 2 месеца и е обяснила, че няма несвършени дела. Оказало се, че има 8 несвършени. Христова им обясни, че тя си е пуснала отпуската 5 месеца преди да я ползва и към момента на пускането й тя действително е нямала несвършени дела. Никой не й обърна внимание.

В крайна сметка с 13 гласа ”за” за шеф на съда бе избран Марин Маринов, както се и предполагаше.