Митничари от Свищов измислиха нов вид корупция – искат несъществуващи такси от шофьорите. Униформените се опитали да вземат по 1500 евро от четири турски тира, които трябвало да влязат в България, пише „Труд“.

Шофьорите обаче се усетили и сезирали Министерството на финансите. За по-голяма достоверност митничарите се позовали на официална тарифа за транзитно преминаващи товари. Плащането обаче е отменено още преди 33 години.

Тираджиите обаче не им хванали вяра, върнали се обратно в Румъния и влезли в България през Никопол, където не били чували за подобни такси.

Инспекторатът на финансовото министерство направил проверка по сигнала на чужденците. Митничарите на ферибота в Свищов обяснили, че поискали сумата, защото товарът бил за Афганистан. Униформените твърдели, че има тарифа на Министерството на транспорта за преминаване през България. “Номерът” е, че точно с Афганистан България има спогодба да не се събират подобни такси.

Нещо повече – това условие е в сила от 33 години и досега не е имало подобни случаи. Още повече, че не е работа на служители на Министерството на финансите да събират такси на транспортното ведомство.

В крайна сметка финансовото ведомство е решило да не наказва митничарите. Вместо това препоръчва на шефа на Агенция “Митници” да ограмоти подчинените си, “да предприеме конкретни действия и в бъдеще да не се допускат подобни неприятни случаи.”

Те обаче съвсем не са редки и заради това фериботната линия Свищов – Зимнич губи клиенти, оплакаха се от мениджмънта на комплекса.