Без валидно предварително писмено съгласие от МВР в барутната фабрика в с. Горни Лом са вкарани от Гърция противопехотни мини от вида ДМ-31.

Те са транспортирани на 21 март т.г. до завод “Миджур”, преминавайки през половин България. Безпроблемното транспортиране на опасния товар е станало без издаден документ от служба “Контрол на общоопасните средства” (КОС) към полицията. Това е установила проверка на младши полицейски инспектор от КОС при РПУ-Белоградчик.
Случаят става ясен от дело, внесено в местния районен съд през юни т.г., пише „Труд“. То е образувано по жалба от директора на “Миджур” срещу наказателно постановление с глоба от МВР. Магистратите обаче отменят санкцията.

В деня на доставката на мините служителят на КОС извършил проверка в “Миджур”, където се произвеждат и утилизират взривни вещества и боеприпаси. Полицейският инспектор установил, че мините са транспортирани на 21 март от Гърция без валидно предварително съгласие от КОС.

Пред съда полицаят заявил, че документът, който му е бил представен от директора на завода, важи еднократно по закон. Въпросното съгласие от края на февруари 2014 г. вече е било използвано за друг трансфер. Това дало основания на инспектора от КОС да състави акт и полицията да наложи 1000 лв. глоба на завода.

В жалбата си и обясненията пред съда директорът на завода заявил, че самият той е видял предварителното съгласие за мините в деня, в който те пристигнали. Шефът обяснил, че не е подавал документи за издаване на съгласие – това се е правело от офиса в София.
В самия документ за съгласие никъде не било посочено, че важи еднократно, а мините били заведени и зачислени в завода на 22 март – ден, след като е издаден актът за нарушение.

Съдът уважава жалбата и отменя глобата заради процесуални нарушения и липса на доказателства, че представеното от “Минжур” разрешение за транспорт на мините вече е било използвано.

Според съда не директорът на завода трябва да носи наказателна отговорност – документът за предварително съгласие от КОС се издавал на юридическо лице, което извършва производство и търговия с взривни вещества и притежава лиценз. В случая това е фирмата “Видекс” АД.

Решението на Белоградчишкия район съд за отмяна на глобата е обжалвано и делото предстои да бъде гледано в Административния съд във Видин.

Междувременно 22-годишният Павел от Горни Лом ще трябва да се превърне в родител на 5-годишния си брат Иван след трагедията в селото. Двамата загубиха родителите си при взрива в завода за боеприпаси.

Освен да се справи с шока от смъртта на близките си, на Павел му предстои и втори – да обясни на малкия си брат, че мама и татко няма да се върнат у дома. Младият мъж е женен, заплатата му е 400 лв. Половината от тях отиват за път, за да стига до новата си работа в цех за дърводобив в друго село. До неотдавна и Павел е обезвреждал мини в Горни Лом заедно с родителите и съпругата си.

Издържал в цеха 2 години, но напуснал заради ниско заплащане и нощни смени. Той има и братовчед, който е работел в завода, но е бил първа смяна в деня на взрива и се е спасил на косъм.