Хората във взривения завод в Горни Лом не са имали никакъв шанс. Такова мнение изрази в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия вътрешният министър Йордан Бакалов.

„Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал”, каза Бакалов и обясни, че единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна, е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

По повод слуховете, че в завода се е работело с метален чук, което е в противовес на безопасните условия на труд при работа с взривоопасни материали вътрешният министър коментира: „Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация”.

По думите му по време на проверка на Служба КОС от септември било констатирано, че там има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в складовото помещение.

Следващата направена констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.

„На 24 септември е имало проверка пак от Служба КОС – отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините”, обясни министър Бакалов. Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е било само на документи.

„Този, който се е подписал под документа, носи съдебна отговорност”, категоричен бе вътрешният министър Йордан Бакалов.

 

Йордан Бакалов обясни, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти –  през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда, обаче лицензът е възобновен.

13 мъже и две жени намериха смъртта си по време на работа във фабрика на фирма „Видекс” край село Горно Лом в сряда след 17 часа. След мощната експлозия на място не е останало нищо, освен кратери.

Сред първоначалните версии за инцидента е човешка грешка, като почти сигурно на смяна е имало неопитни хора.