Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в 43-тото Народно събрание, каза на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков. По думите му това повелява коалицията “БСП-лява България” да бъде конструктивна опозиция, която ще подкрепя необходими за българските избиратели решения в законодателството.

„Трябва да видим как ще започнат разговорите по възможно съставяне на правителство. Отговорността за тези разговори на първо място е на ГЕРБ”, каза Миков и поздрави партията на Борисов с победата. Той изтъкна, че 43-тото НС ще бъде силно фрагментирано.

„Ще участваме в разговори по националните приоритети, но в никакъв случай не може да става дума за скрити разговори по подялбата на властта”, категоричен е Миков.

Прави впечатление, че избирателите отново не дадоха активна подкрепа за платформите, които им бяха представени или за политиците, които кандидатстваха за тяхната любов, каза лидерът на БСП. Според него това крие рискове за преодоляване на кризата на доверие в институциите и механизмите на представителната демокрация.

Много пъти сме плащали цена, но няма такава, заради участие във властта, да измениш на тези, които са те подкрепили. Ще се радваме да подкрепяме политики, в които присъстват основни въпроси в нашата предизборна платформа. Повече от тях са национално необходими и приемливи, коментира още лидерът на БСП. Според него нови избори няма да се отразят добре, проблемът е в отношението към представителната демокрация, в цената от упражняването на властта. Отговаряйки на журналистически въпрос, Миков каза, че не може да се говори за нова политическа криза. Тя е същата и е от времето, когато институциите у нас “бяха буквално бламирани”, посочи лидерът на социалистите.

По думите на Миков, 43-то Народно събрание/НС/ ще бъде силно фрагментирано. Ако нещата се разглеждат далеч от политическата сцена, този парламент няма да има дълъг живот, посочи още председателят на левицата. Готови сме да си залагаме главата за излизане от кризата, каза Миков и поиска разговори по конкретни въпроси, за да даде БСП подкрепата си за една или друга политика. По-рано тази вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пръв обяви, че са готови да си заложат главата, за да излезе страната ни от кризата.

За отношението между БСП и АБВ имало два варианта – дали формацията на Георги Първанов ще влезе в парламента или ще остане извън него, коментира Миков. Според него АБВ трябва ясно да заявят левия си характер, да изчистят образа си като носител на ляво председателство. За сега те се определят като лявоцентристка формация, но не личи много засега да са такива, обясни Миков.

БСП излезе с тежки поражения от тези избори, каза още той. По думите му обаче партията не се разпада. Миков отбеляза, че българите имат нужда от БСП. Нито една партия не трябва да бъде разглеждана като монолитен къс, уточни още лидерът на социалистите.

Михаил Миков оцени обстановката като много трудна. Засилен е националистическият вот, има поне три формации, които участваха във вота и постигнаха резултат – това е много сериозен индикатор и белег върху европейското лице на България, предупреди лидерът на социалистите.

Ето как отговори лидерът на БСП на въпроса на Дарик:

Деа Манолова: По-рано посочихте като една от причините за лошия резултат на БСП тежкото управление, от което излизате. В същото време доскорошният ви партньор ДПС бележи ръст. Как си го обяснявате и чувствате ли се изиграни от БСП да поемате негативите от кабинета „Орешарски”?

Михаил Миков: “Чувствата, сантиментите и съжаленията в политиката такива емоционални категории… Ние участвахме отговорно в едно изключително тежко заради парламентарната конфигурация и резултатите от предсрочните избори 2013 управление с ясното съзнание, че отсъствието на парламентарно мнозинство е изключително тежка отговорност. В същото време участвахме, за да можем да постигнем онези неща, които смятаме, че са лява политика по отношение на възрастните хора, по отношение на майките с деца, по отношение на младите хора, по отношение на работещите – минималните заплати, и всичко това. Така че отговорността я носим, управлението беше тежко, продължаваме напред. И отговорността са резултатите тази вечер”.

В прогноза за живота на 43-тото Народно събрание, Миков коментира, че този въпрос е важен и допълни: „Зависи при тази тежка, сериозна фрагментация на представителство как ще се формира, как ще се учреди Народното събрание, кой каква политическа позиция ще избере в него. Зависи доколко правителството, което дай боже да се излъчи ще уважава Народното събрание, ще спазва Конституцията и правилата на парламентарната демокрация, за да можем да реставрираме доверието в институцията Народно събрание. Ние независимо от броя мандати ще бъдем много сериозен съюзник в това отношение, ако има разбира се, такова разбиране. Ако ще се разглежда политическата конфигурация като подкрепа за действия, които се вземат някъде извън публичната сцена, парламентът няма да има дълъг живот. Всичко това при условие, че се състави правителство”.