По най-болезнените теми за обществото да се постигне консенсус още преди изборите и да се поеме ангажимент да не се използват за политически дивиденти в следващото Народно събрание. Тази идея подкрепи лидерът на ДПС Лютви Местан на среща със синдикати и работодатели в парламента. На срещата, ръководена от председателя на парламента Михаил Миков, социалните партньори настояха за спешни реформи в здравеопазването, в пенсионната система и за приоритетна работата по европейските теми, за да е ясно с какви ресурси ще разполага страната ни в следващия програмен период.

„По тези три-четири приоритетни за страната теми, ако се постигне предварително съгласие, преди да е ясно кой как ще се разполага в 43-то Народно събрание – дали като управляващи, или като опозиция. Независимо от позицията, ние няма да бъдем опозиция на тези три-четири приоритета, защото реализирането им ще предполага и тежки реформи, ще засяга интереси. Няма да експлоатираме политически неизбежните негативи от реализирането на тези три-четири приоритета за страната. Казвам го със съзнанието за тежестта на думите”, обясни Местан.

От своя страна председателят на НС Михаил Миков призова за пореден път всички парламентарно представени групи да идват на работа и да работят по законодателната програма в следващите 12 заседания на парламента. Миков бе категоричен, че не смята да свиква извънредни депутатите, освен ако не е много наложително:

„Ако трябва, ще правим извънредни, но аз не смятам, че ние трябва да губим постоянно заседание и след това да се правим на големи юнаци, че свикваме извънредни заседания. Няма нужда от тази работа. Нека народните представители и парламентарните групи да присъстват плътно на редовните заседания, вижда му се края, няма да се преуморят много. Вижда му се края – 30 юли, след това парламентът ке трябва да си излезе във ваканция, президентът да действа след това при подадената оставката”, коментира Миков.

„Писмото до мен пише, че приема дневния ред от миналата седмица и са готови да се включат тези две теми, но какво точно? Как изглежда един законопроект? Понякога дяволът е в детайлите. Какво са съгласни, кой на какво ще се разсърди – толкова неща съм се нагледал, че такива обещания винаги ги приемам с резерва, докато не се случи”, каза още председателят на НС.

Големият отсъстващ на събитията в парламента и на днешната ни среща са българските граждани, заяви Миков. „Най-големият дефицит извън финансовите, бюджетните, политическите, е дефицитът на доверие във всичко и всички и който си мисли, че само парламентът има дефицит на доверие, това си позволих да кажа и на Бойко Борисов по време на политическите консултации, когато обсъждахме датата за изборите, че се лекува за ден, два или шест месеца от една-две срещи, когато гражданското общество, синдикати, работодатели упражнят някакъв натиск, се лъже. Раните са толкова дълбоки, че дълго време с отстъпчивост от всеки трябва да се лекуват, ако има усещане за това. Ако има триумфаторско усещане в някой, че е победител, тези рани ще се разтварят в обществото”, допълни Миков.

Председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова заяви, че до края на работата на парламента ще бъде разгледан казусът със замразяването на условията за пенсиониране при категорийните работници в следващите две години. Това е един от спешните проблеми, по които трябва да се работи в настоящия парламент, категорична бе Нинова.