Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че все още не е запознат какви точно нарушения са открили инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните в депутатските кюфтета.

Миков уточни, че Хранителният комплекс към Народното събрание не е частна фирма, а звено към самата институция. По-рано днес Шефът на агенцията по храните Пламен Моллов обяви, че по сигнал на „таен агент” са открити груби нарушение в депутатската кухня, която се помещава в сградата на президентството.

„Никаква частна фирма не приготвя храната. Става въпрос за звено на Народното събрание, второстепенен разпоредител с бюджетни средства, т.нар. хранителен комплекс – то ползва сградата под президентството”, заяви Миков пред Дарик и уточни:

„Става въпрос за констатирани нередности, но все още няма нищо връчено и малко съм учуден, че първо, нещата се съобщават на пресконференция, а сега разбирам, че в момента там са съответните служители, които усърдно пишат констатираните нарушения. Към момента на пресконференцията нищо не е връчено и нищо не е констатирано, но така е избрала Агенцията за храните да действа. Няма недосегаеми”.

По думите му всички нарушения, които бъдат констатирани, ще бъдат взети мерки за тяхното отстраняване.

„Искам да ви обърна внимание, че едни такива действия на Агенцията по храните малко свалят мита около прословутата ценност на депутатските кюфтета. Нека да не вкарваме битовите въпроси и въпросите от хранително-вкусов характер в политическата работа на Народното събрание, както и в неговата законодателна дейност”, допълни още председателят на парламента.

Междувременно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че приготвянето на храната за президента Росен Плевнелиев се извършва изцяло под контрола на Националната служба за охрана и процесът няма отношение към външни доставчици.

Администрацията на Президента няма абсолютно никакво отношение към обекта, стопанисван от Народното събрание, нито към негови доставчици на храни и хранителни продукти, визирани в проверка на Българската агенция по безопасност на храните. Храна, приготвяна в посочения обект, не се доставя в администрацията на президента.