По-големи плащания за земеделските производители обеща лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му при договарянето на предишния период е допусната фундаментална грешка, според която само 6 на сто от земеделските производители получават по-голямата част от директните плащания. Затова още от тази година малките производители ще получават по-големи плащания.

“Още от тази година ще прилагаме така нареченото преразпределително плащане, чрез което всички малки и средни стопанства, обработващи площ до 300 декара ще получават вместо 30 лв. 45 лева плащане на декар“, заяви Местан. По думите му от това няма да пострадат едрите производители, които ще продължат да получават по 30 лева на декар.

Според лидера на ДПС именно сегментът на малките, “рискови” производители, които обработват до хестар-два, ще получават константна субсидия от 1250 евро без задълженията да изпълняват зелените ангажименти. “1250 евро необвързани дори с конкретно производство. Това е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае през последните седем години реално членство на България в Европейския съюз”, заяви лидерът на ДПС.