Не е задължително да бъде преодоляно ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията, заяви лидерът ма ДПС Лютви Местан, попитан как ще бъдат осигурени необходимите 121 гласа за преодоляване на ветото.

Когато няма достатъчна политическа воля, нещата просто не се случват, посочи Местан.

До разпускането на парламента БСП и ДПС са подготвили сериозна законодателна програма, но сега Местан даде сигнал, че движението може да отложи някои от плановете си за следващото Народно събрание.

“Атака” излезе от НС и сега трябва да се разчита на ГЕРБ да осигуряват кворума за заседанията. От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че ще преценяват всяка ситуация по отделно.

На въпрос как си обяснява поведението на “Атака” в последните две седмици, Лютви Местан каза: “Идват избори”.

 

В коментар на обвиненията между заместник-председателя на ГЕРБ Цецка Цачева и председателя на НС Михаил Миков, че се нарушават договорености между парламентарните групи, Лютви Местан посочи, че с гласуването си ДПС прави необходимото в крайна сметка парламентът през тази седмица да се занимава точно и единствено със законопроектите, по които е постигнато съгласие на вчерашната контактна група.

Той отбеляза, че допълнителните предложения за включване в дневния ред не минават с гласове “против” на ДПС предвид на сравнително по-високия кворум за взимане на решения.

Миков: Като няма, няма

Председателят на Народното събрание Михаил Миков не изрази притеснение от предположението от лидера на ДПС за вероятност да няма достатъчно мнозинство, с което да бъде преодоляно президентското вето върху закона за защита на конкуренцията. Като няма, няма, лаконичен беше той.

По думите му обаче, законът е изключително важен за българския бизнес и призова всяка партия да каже дали е “за веригите, които притискат българския бизнес или е за българските производители, които трябва да имат прозрачни отношения с големите търговски вериги”.

“Така че нещата стоят просто, не бива да се драматизира”, добави Миков.

Под приказките за консенсус много често се правят опити да се прикриват пазарлъци. Има приет с мнозинство дневен ред. Така председателят на Народното събрание ситуацията в пленарната зала на парламента в сряда, при която близо два часа депутатите спориха дали да бъдат включени или не допълнителни точки с предложения по ал. 3 от парламентарния правилник.

Миков съобщи, че има общо 22-23 внесени предложения за добавяне на законопроекти в седмичната програма и никой не може да ограничи правото на народните представители да правят предложения по дневния ред. Както от ГЕРБ внасят, така и от Коалиция за България, какво значи договорени законопроекти, попита той, какво значи консенсус, този парламент имаше ли консенсус. Най-важното за всеки парламент, поясни председателят, е да има мнозинство.

Той уточни, че тази сутрин не е имало председателски съвет, а вчера е била срещата при него на парламентарно представените партии, за която съжалява, че няма стенограма, защото всеки разправял небивалици. Няма никаква драма, несериозно е това, някой да прави драми, не могат просто така предложения на народни представители да не се разглеждат, защото на г-жа Цачева или на някой друг не му харесват, категоричен е Миков.
 

Той съобщи, че Волен Сидеров и Атака официално не са го информирали дали подават оставки като народни представители или групата няма да влиза в парламента. Засега няма постъпили заявления за напускане на НС, само политически акт на невлизане в пленарната зала, той също не е много атрактивен, защото се е случвало и друг път, коментира председателят на НС. Той уточни, че Сидеров също е бил поканен на вчерашната среща при него, но не е отишъл.