Данъчната система трябва да бъде неутрална, тя не може да бъде инструмент за решаване на социални проблеми, заяви пред БНТ Менда Стоянова – председател на Временната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ.

За мен е недопустимо да се променя на парче един данък, добави тя. Ако се въведе прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, това означава, че се нарушава балансът в данъчната система, т.е. 811 млн. по-малко приходи ще постъпят.

„В момента данъчната система е ориентирана към косвените данъци. Основните приходоизточници в бюджета са приходите от ДДС и акцизи, на следващо място са приходите от данък върху общ доход, и накрая – приходите от корпоративен данък”, заяви Стоянова. Ако ние решим, че основните приходоизточници ще бъдат от доходите на хората, тогава трябва да направим корекция в косвеното облагане, в акцизите, или в данъка върху корпоративните печалби.

Плоският данък е по-справедлив, понеже стимулира хората да работят повече, да имат собствен бизнес и тези хора ще измъкнат икономиката нагоре, отбеляза още тя. Според Менда Стоянова тези хора са на светло, а тези, които са на сиво, не плащат никакъв данък и за тях няма значение плосък ли е, или прогресивен.

По повод вчерашното гласуване в парламента председателят на Временната комисия по бюджет и финанси коментира: Патриотичният фронт и АБВ ме изненадаха, с това, че гласуваха в подкрепа на закона на БСП за въвеждане на прогресивния данък.

Тя припомни, че Патриотичният фронт е отказал да участва в правителството, затова коалиционното споразумение е подписано между ГЕРБ и Реформаторския блок, а патриотичната формация е подписала само програмната декларация.

Патриотичният фронт не са в коалицията и за мен не би трябвало да имат право да поставят вето на назначенията, защото те се правят от правителството, съответните министри и в крайна сметка от коалицията, която е съставила правителството, коментира тя.