Когато два големи бизнеса, каквито са бизнесите на Цветан Василев и Делян Пеевски, започнат да се карат, да се делят, няма как това да не повлияе на системата на държавно ниво. Така коментира депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова ситуацията около КТБ, която в петък бе поставена под надзора на БНБ и бяха блокирани всички сметки в нея, след като в предишните дни е имало теглени на големи парични потоци от нея. Подозира се, че държавата контролирано е изтеглила голяма част от парите на своите фирми.

Според Стоянова разделянето на бизнеса на Василев и Пеевски “вероятно може да повлияе и на други сектори, които не са толкова публични, не са на преден план”.

“Войната Василев – Пеевски не бива от корпоративна война да се превръща в проблем на държавата. Това може, ако не се овладее навреме, да доведе до проблеми за другите банки. Българската система е много ликвидна и няма обективни предпоставки да се притесняваме от банкова криза, но трябва да заемем такава позиция, че да не се саморазрушаваме”, заяви народният представител.

“Една от функциите на банковия надзор е да наблюдава рисковите кредити, включително на свързани лица по законовото определение. Надявам се, че БНБ е била точна в това отношение”, коментира тя обвиненията на депутата от ДПС Делян Пеевски към Цветан Василев, че банкерът източвал КТБ чрез свързани фирми. По думите й, ако става въпрос за фирми като “Булгартабак”, то това не е предприятие, което може да има лоши кредити.

По думите на Стоянова назначаването на квестори в КТБ трябва да прекрати истерията и да предотврати каквито и да било лоши сценарии. “Влизането на БНБ не означава, че банката е фалирала и че нейните вложители са загубили парите си и държавата трябва да ги обезщетява по реда на закона за гарантиране на влоговете. Означава, че се прекратяват всякакви операции на банката за няколко дни, докато се направят анализите”, посочи тя.

Депутатът допълни, че е убедена, че надзорът в КТБ ще бъде доста по-кратък от максималния по закон тримесечен срок.

Ситуацията с КТБ даде повод на социалиста Руси Статков да посочи, че през следващите три месеца трябва да има парламент, тъй като това е единственият орган, който може да извършва някакъв контрол върху работата на БНБ.

“Считам, че през следващите три месеца трябва да има парламент, който да осъществи парламентарен контрол върху надзора на Корпоративна търговска банка и върху институциите, които не осъществяват своята дейност – ето, виждате какво става при наводненията”, каза Статков. Той подчерта, че ще настоява за промяна в позицията на БСП отпреди седмица, когато след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност управляващите се разбраха за предсрочни избори в началото на октомври. “Животът показа друго”, заяви социалистът.

Статков, който е член на надзора на Агенцията за приватизация и бе единственият гласувал против продажбата на “Булгартабак холдинг” на дружества, свързани с Пеевски и Василев, коментира още, че “така нареченото източване на “Булгартабак” си беше добре организирана дейност в интерес на определени кръгове и сега се вижда колко съм бил прав”.

“И Цветан Василев, и Пеевски, и други са отделни фрагменти, част от политическата система, която позволява при липса на държавност алчността да се развие до огромни размери”, допълни Статков и припомни предупрежденията си , че сделката за “Булгартабак”, станала в началото на есента на 2011 г., е незаконна

“Имаше верига, която водеше до голяма руска банка като възможности, която и сега е голяма и силна и се свързва сега с Корпоративна банка. Купувачът получи дружество, в което държавата беше инвестирала за година над 60 млн. лв. само за последната година… Намалени бяха санкциите при неизпълнението на гаранциите за изкупуване на тютюна”, каза още той.

Статков съобщи, че три пъти е внасял информация в Изпълнителното бюро на БСП за сделката. “Политическото ръководство на БСП беше информирано. Това, което то изискваше от мен, беше да спазвам закона”, каза още той.