Плащане на сметката по сватбата срещу гласовете на сватбарите, това е новата схема за купуване на гласове, която е засечена от МВР през последните дни. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов в сряда пред бТВ.

Емисари ходели из Южна България и разпитвали по кварталите къде има сватба. Срещу осигуряване на гласове за определена политическа сила те обещавали да платят цялата сметка по сватбата на младоженците и гостите. Бакалов обясни, че са засечените подобни оферти на 2-3 места.

Вътрешният министър обясни, че не се е интересува кой е назначил кадрите в министерството, стига те да си вършат работата.

“Казал съм на шефовете на РПУ-тата, че моята оценка за тях ще бъде дадена като минат изборите. Ще ги оценявам по работата им”, каза той. Министърът отрече да е имал противоречия с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той допълни, че откакто е поел поста няма смяна на ниво шеф на РПУ. “Не съм кадрувал”, посочи още министърът, но отбеляза едно изключение – смяната на шефа на полиция в Шумен, който е бил от БСП. Бакалов допълни, че наблюдава всички шефове на областни дирекции на полицията.

“МВР трябва да е най-неполитизираната структура, а е най-политизираната и има хора на този и онзи министър”, коментира министърът.