Между 150 и 200 хиляди купени гласа на предстоящите избори прогнозира в понеделник  проф. Михаил Константинов по време на заседанието на Гражданския борд за свободни и
прозрачни избори.

По думите му повечето от гласовете вече са продадени, защото “заплащането се извършва не след като исканите резултати се получат в секциите”. Според него  купуването на гласове се извършва на много високо ниво и “никой не се разхожда с пари в джоба или говори за това по телефона”.

По думите на Константинов тъй като купеният вот се разпределя между всички партии, пропорционално на силата на партиите, той няма да изкриви резултата от изборите.

Срещу твърдението на проф. Константинов се обяви зам.-директорът на Криминална полиция в МВР Георги Арабаджиев. По думите му не е възможно броят на купените гласове да е между 150 и 200 хиляди при положение, че има пряко наблюдение на лицата, които се занимават с тази дейност. Арабаджиев допълни, че се извършва огромна по обем работа по превенция и определи посочената от проф. Константинов цифра като като нелогична. “В
момента не се дават пари, в момента по-скоро се опипва почвата”, коментира експертът от МВР.

Разкриването на новото явление – купуване на преференциален вот, налага по-различно противодействие и е по-лесно, каза още той. “Самите сигнали са много ясни, по-конкретни, които идват при нас, и смятам, че това явление много бързо ще бъде неутрализирано”, посочи Арабджиев.

По време на заседанието участници в Изборния борд поискаха МВР да каже по какъв начин превантивно работи в посока да няма нарушения на изборния процес.

Отговорът от Арабаджиев не закъсня. “Обстановката е много спокойна, дори притеснително спокойна. Мога да направя съпоставка с парламентарните избори през 2005 и 2009 г. Тогава имаше много по-голямо нагнетяване както на политическите страсти, така и на криминогенната обстановка”.