Заместник-председателят на парламента Мая Манолова удари последния звънец на 42-то Народно събрание и пожела „успешна и честна предизборна кампания”. Това стана след като депутатите приеха на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2014 г.

Оценката за 42-то Народно събрание тепърва ще дадат българските граждани, факт е, че то имаше кратък живот, работеше в трудна среда, под засиления контрол на гражданското общество, и прие много закони в интерес на българските граждани и българския бизнес, отбеляза Манолова.

Бойкотът се превърна в думата на 42-ото Народно събрание. Резултатът – 32 провалени или съвсем незапочнали парламентарни заседания. Близо 700 000 лева се събраха в касата на парламента от глобите на отсъстващите депутати. Най висока сметка платиха от ГЕРБ – близо половин милион. Парите се връщат обратно в държавния бюджет.

700 часа накуп заработиха народните представители в пленарната зала. За краткия си мандат те се събраха на общо 156 заседания плюс едно – днешното. Отчитат 137 приети закона. А наградата за най-приказлив народен представител печели острието на левицата Мая Манолова с над 50 часа от трибуната.

Подаръци за спомен от работата на 42-то Народно събрание зарадваха депутатите в последният им работен ден. Ръководството на парламента се погрижи депутатите да не си тръгнат с празни ръце. Народните представители се сдобиха с по две красиви чаши, върху които специално беше гравирана сградата на парламента, а част от тях не пропуснаха и възможността да си направят и последна снимка за спомен пред парламентарната трибуна.

След това депутатите се събраха за прощална снимка в пленарната зала.

От утре депутатите излизат във ваканция, а на 6 август се очаква указът на президента Росен Плевнелиев за разпускане на 42-то Народно събрание.