Пълно лицемерие е от страна на ГЕРБ, че стоят зад идеята за референдум. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова от БСП. Според нея от ГЕРБ заявяват, че са “за” референдум по изборните правила, но на практика бламират гласуването за провеждането му. “Може би си правят някакви тънки сметки, свързани със сроковете, в които трябва да се проведе референдумът или с редакцията на въпросите”, коментира Манолова.

Тя определи като недостойно поведението на опозицията да дава изявления в кулоарите на парламента, вместо да влезе в пленарна зала и да заяви позицията си открито. Според Манолова ГЕБР не искат произвеждане на референдум, а искат хаос, безредици, нестабилни институции.

Нашият лидер каза, че е “за” задължителното гласуване, така че сме готови да подкрепим референдум по тази тема, заяви Манолова. Тя обаче не подкрепя идеята за дистанционно електронно гласуване, защото нямало смислени аргументи за гарантирането на свободното волеизявление на гражданите при гласуване от разстояние.

Според нея този тип гласуване създавал сериозни притеснения за тайната на вота. По думите й, когато гражданинът не е в тъмната стаичка в избирателната секция, а е някъде другаде, много по-лесно ще се купуват гласове и ще се контролира вот, гласоподавателят може да бъде натискан и от брокери, и от работодатели. Според нея тези, които искат дистанционно електронно гласуване, искат да направят изборите пазар.