Все още нямаме официално съобщение от руска страна, така че официално “Южен поток” не е спрял. Това съобщи пред Дарик министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Като много сложен той определи въпроса какво ще загуби България, ако не се строи „Южен поток”. 400-те милиона, за които говори Владимир Путин са ефимерно число. Президентът Путин изчислява все едно проектът е избил всичките си разходи, което не е така. Аз съм резервиран по отношение на това число, каза още Лукарски.

На 1 декември в Анкара Путин каза, че само преките доходи за българския бюджет от транзита щели да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно.

Все още има вариант “Южен поток” да се осъществи като проект, но това трябва да стане по европейските директиви и с ясен анализ, че е изгоден за България, добави още той.

Според доскорошния президент и лидер на АБВ, която е партньор в правителството Георги Първанов страната ни едва ли може да постигне нещо по Южен поток. По думите му България е имала стратегическо партньорство с Русия, загубила го е и сега партньор е Турция.

Големият енергиен шлем – проектите Белене, Бургас-Александруполис, Южен поток е най-добрият икономически пакет, който България е получавала. Тази позиция изрази по Нова телевизия президентът (2002-2012 г). Той допълни, че проектите са щели да донесат десетки хиляди работни места и 15 млрд. евро инвестиции.