Ловешкият окръжен съд отмени в сряда историческото решение на местния Районен съд от 27 март, с което болният от множествена склероза Марин Калчев бе оправдан за притежание на две растения марихуана.

Оневиняването му се превърна в положителен прецедент за защитниците на тезата, че употребата и притежанието на канабис трябва да бъдат декриминализирани поне в случаите, когато се ползват с медицински цели.

Българското законодателство третира еднакво разпространителите на всякакви видове наркотици и потребителите им, без да отдава особено значение кой каква дрога ползва и с какво количество е бил заловен от полицията.

В настоящия си вид Наказателният кодекс поне допуска съдът да прекрати дадено дело, ако го прецени като маловажен случай, тъй като хванатото количество марихуана, например, не е достатъчно дори да му бъде направена експертиза. Служителите на МВР по традиция обаче не се интересуват от това и обикновено или заключват всеки със стрък или фас марихуана в джоба, или използват случая, за да изнудват за пари.

Случаят на Марин Калчев стана повод за коментари, че все повече представители на съдебната система започват да правят разлика между дилърите на наркотици, хората, които употребяват лека дрога като марихуаната и тези, които го правят, за да облекчат симптомите на някои сериозни заболявания като рак, глаукома или множествена склероза.

Именно употребата на канабис с медицински цели бе призната като облекчаваща състоянието на Калчев от вещите лица, ангажирани да изготвят експертиза по делото срещу него. Заключенията им пък се оказаха решаващи Районният съд в Ловеч да оправдае младия мъж.

По-малко от месец по-късно обаче горната и последна в случая инстанция се позова на закона, очевидно четейки го абсолютно буквално, и без да отчита факта, че подсъдимият е болен от нелечимо заболяване, чиито симптоми, според множество световни изследвания, се повлияват положително от активното вещество в канабиса – THC.

Ловешкият окръжен съд осъди Калчев да плати глоба от 1000 лева, както и разходите по делото, признавайки го за виновен по обвинение в притежание на 59.101 грама марихуана, чиято стойност според съдебната система възлиза на 354.62 лева.

За сравнение – поддържащото лечение при болните от множествена склероза в България струва между 600 и 2000 лева месечно, като по неофициални данни от тази болест страдат около 5000 души.

Въпреки заключенията на вещите лица, че употребата на марихуана повлиява положително симптомите на множествената склероза и очевидната разлика в цената между нея и традиционните медицински методи, представителят на прокуратурата в Ловеч пледира пред съда, че по делото нямало доказателства, че Марин Калчев е изчерпал всички възможни методи на лечение. Нямало и данни, които да доказват влиянието на марихуаната за подобряване или влошаване на здравето му и симптомите на болестта. Обвинителят обаче не се спря на обстоятелството, че множествената склероза засега е нелечима.

Именно около този факт адвокатът на Калчев – Калин Ангелов, разви своята пледоария, отбелязвайки, че марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, колкото е възможно това.

“Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. нарколаборатория”, заяви иронично в съдебната зала подсъдимият, цитиран от БТА.

Той заяви още, че е отглеждал растенията с ясната идея, че това е незаконно. Пред журналистите извън залата добави още, че ще продължи да отглежда и употребява марихуана. Адвокат Ангелов пък коментира, че ще подаде жалба в Съда по правата на човека в Страсбург от името на клиента си.