Финалът делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина се отлага за 15 септември. Очакваше се днес страните в процеса да пристъпят към пледоарии, но това не се случи заради липсата на една от последните експертизи. Съдът поиска повторни становища по три въпроса – кои от телесните повреди по тялото на Яна са източник на кръвотечение, в колко часа е настъпил изгревът на фаталния девети юли и коя е кръвната група на убитата Яна.

На днешния ден се навършват точно три години от убийството на 28-годишната Яна. За първи път родителите и не присъстваха на заседанието по делото. Финалът му се отложи, тъй като една от назначените експертизи, която е трябвало да бъде извършена от Института по криминалистика към МВР, все още не е готова.

С какво и дали повторното преглеждане на доказателствата ще промени развоя на процеса, предстои да стане ясно на 15-и септември, когато ще е следващото заседание.

На излизане от залата адвокатът на семейството на Яна Григор Вълков заяви, че с експертизите съдът имат за цел да провери отново обясненията на Чеци за фаталната нощ: „За да могат да се проверят обясненията на подсъдимия. Той твърди, че си е тръгнал на зазоряване, а тази експертиза доказва, че неговото обяснение в тази час е вярно. Той напуска местопроизшествието в ранните часове, когато настава зазоряване”.

Адвокатът на единствения обвиняем за жестокото убийство Иво Найденов заяви, че назначените три експертни становища напълно потвърждават показанията на клиента му.

Николай Русинов твърди, че на развиделяване около 5 часа сутринта си е тръгва от Борисовата градина, след като по-рано е правил секс с Яна.

Във всички свои обяснения Чеци заявява, че в нощта на убийството и двамата са употребили алкохол и наркотици, но интимният акт е бил по взаимно съгласие, и след приключването му са се разделили, докато тя е била жива.

Съдебномедицинската експертиза показва, че смъртта на младата жена е настъпила между 3:00 и 6:00 часа на 9-ти юли – интервал от време, в което се предполага, че Чеци все още е бил в парка. Противоречие буди именно установяване на точния час на смъртта, който според защитата на обвиняемия не може да бъде посочен от експертите заради ускорения процес на разлагане на трупа, предизвикан от високите температури.

В крайна сметка съдът реши да не променя мярката за неотклонение на Чеци и той да остане в ареста. През септември се очаква финално да стане ясна дали Николай Русинов ще бъде признат за убиеца на Яна Кръстева или оневинен напълно.