“Не, не очаквам изборът на нов председател на Върховния касационен съд да се случи така, както стана с избора на главен прокурор”, коментира в петък ръководителят на ВКС Лазар Груев, чийто мандат изтича през есента на тази година. По време на отчета си за целия мандат той бе помолен да коментира дали очаква партиите да изкажат явна подкрепа за някой от кандидатите в предстоящата процедура, както се случи с явната подкрепа на ГЕРБ за Сотир Цацаров.

По неофициална информация на Mediapool имената, които се сочат за мястото на Груев са три. Едното е на заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, второто е на зам.-шефа на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, а третият неофициален претендент е новоизбраната ръководителка на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. И тримата биха се ползвали с подкрепата на сегашното мнозинство във Висшия съдебен съвет, но е въпрос на предварителна договорка кой да бъде изтласкан на преден план.

В същото време има нагласа и Съюзът на съдиите в България да излъчи свой кандидат за позицията. Груев призна, че не може да бъде фактор в този избор. “Моето участие е един глас и едно красноречие”, каза той.

В отговор на въпрос: “Готви ли се нещо (по време на избора за нов шеф на ВКС), от което после да ни е срам, г-н Груев?”, той отговори лаконично: “Не дай, Боже”.

ВСС се отдалечава от магистратите

По време на своя отчет за седемте години на поста Лазар Груев открои и множество проблеми за решаване пред съдебната власт. Един от тях е, че Висшият съдебен съвет губи пряката връзка с магистратите. Подобно обвинение се отправя и от Съюза на съдиите в България. Груев каза, че във ВСС не е прието неговото предложение всеки от членовете на съвета да поеме отговорност за определен район в страната и да съдейства за решаване на проблемите на място.

“Сега хвърчат едни писма, а проблемите на място са много различни”, каза Груев.

Според него реформата в съдебната власт е необратим процес. Той обаче допълни, че има случаи, в които тя върви с две крачки напред и после се прави една назад. Като пример Груев даде приемането на концепция за наказателната политика по времето на правителството на ГЕРБ, което бе отменено от кабинета “Орешарски”. “Накрая бе приета концепция от 3 страници без особен смисъл”, каза Груев.

 

Той постави въпроса дали изобщо правителството и ВСС изпълняват стратегията за съдебна реформа, която бе приета преди 3 години.

Не исках да влизам в скандали

Лазар Груев често е бил обвиняван от съдийската гилдия, а и от медиите, за своите витиевати послания и дипломатичен тон при явни посегателства срещу независимостта на съдебната власт от страна на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Подобни обвинения има и сега при положение, че силният човек във ВСС е главният прокурор Сотир Цацаров.

Груев заяви, че е предпочел да бъде дипломатичен, отколкото да влиза в скандали, от които съдебната власт би пострадала повече.

“Единият подход е силовият подход. Другият е на спокойно изложените аргументи и любовта. Аз не мога да се изразявам по-остро. Важно е какво и кога казваш. Но бях единствен и без подкрепата на тогавашния ВСС, когато бяха най-острите нападки срещу съдиите. Оставах малцинство, когато се правеха предложения за председатели на апелативни съдилища, но съветът невинаги избираше тези, които предлагах”, каза Груев.

Той заяви, че винаги е поставял своя имидж на второ място пред имиджа на хората, с които работи. Пословичен стана неговият скандал с Цветан Цветанов, при който тогавашният вътрешен министър го заплаши образно с избиване на зъби, след като Груев го призова към мълчание. Преди няколко дни Цветанов се извини на съдиите, но след като бе поставен в ситуацията на подсъдим.

“Както не съм коментирал нападките, така няма да коментирам и извинението”, каза шефът на ВКС.

Успехите

Извън интригите около бъдещия ключов избор в съдебната система Лазар Груев отчете в петък мандата си като успешен. Пред медиите той изчете обещанията от концепцията си, която представи пред ВСС през 2007 година, когато бе избран.

 

Груев обяви за най-голямо свое постижение активизирането на тълкувателната практика на ВКС, която има за цел да намали противоречивите решения на българските съдилища. Той припомни, че през 2007 година ВКС е излязъл само с две тълкувателни решения, но до края на мандата те ще станат близо сто.

Другите успехи, както ги отчете Груев, са активизиране на участията на ВКС във всички по-важни промени в законодателство, увеличаване на броя на съдебни помощници, специализацията на съдиите. Председателят на ВКС допълни, че съдът е станал много по-прозрачен в своя работа.

“Всяка година всеки български съд – от Малко Търново до ВКС – публикува свой годишен отчет за своята работа и провежда годишно отчетно събрание, което е отворено за всички, които биха искали да присъстват. Няма друга институция, която да прави това”, каза Груев.

Като неуспех той посочи неумението си да накара съдиите от ВКС да работят като един екип, осъзнавайки общата си отговорност за реформата в съдебната система.