„Не е внушение, а факт, че финансови средства на Столична община чрез търговско дружество на СО („Чистота”) са пренасочвани към фирми на Матей Боев, който, според един бивш вътрешен министър, е част от „Кокаинови крале”.

Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред бТВ.

Той подчерта, че МВР не е търсило наркотици, а компютри и документи в автокъщата на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

Главният секретар допълни, че са събрани данни и факти, които са прикрепени към досъдебното производство, но „е съвсем друга тема дали ще станат доказателства”.

Обилно отразената акция на МВР дойде след като френските власти заловиха 1400 килограма кокаин в гуми на камиони, участвали в ралито „Париж – Дакар”. Информацията за канала дойде от българските власти.

В интернет изтекоха справки на ДАНС, които даваха основание да се твърди, че Орлин Алексиев е бил „пришит” към разработката с политическа цел. Това твърдение беше отхвърлено от вътрешния министър Цветлин Йовчев, а сега и от Светлозар Лазаров.

Той коментира, че се наблюдавала известна градация – преди изслушването на вицепремиера от вътрешната комисия някои депутати спорели дали обиските са законни, докато сега са се насочили към темата дали Алексиев е виновен или не.

„Имаше данни и има данни, които трябва да бъдат проверени, които бяха достатъчно основателни, за да проведем обиски”, посочи главният секретар на МВР. По думите му силовото министерство няма политически противници, а действа по закон.

Той допълни, че не е имало акция на „Московска” 33, а просто полицаи са подпомогнали прокурори при изпълнение на служебните им задължения.

Лазаров категорично отхвърли твърденията, че акцията е започнала от сигнал на Христо Ковачки, който имал личен интерес да си върне контрола над „Общинска банка” – по думите му това били „щуротии”.

Според главния секретар срещу наркоканала през годините е работено избирателно и не са разследвани някои от връзките на Боев. Лазаров призна, че през 2006 г. НСС е ангажирала големи ресурси по разработка срещу Евелин Банев – Брендо. Цветан Цветанов заяви, че смятаният за „кокаинов крал” се е разминал с обвинение заради теч на информация в МВР.

„Факт е, че подслушванията са 2.5 пъти по-малко в сравнение с предишния период”, заяви главният секретар на МВР, като подчерта, че това не е повлияло на ефективността на силовото ведомство.

Той категорично отрече, че дежурни полицаи в местни полицейски управления притесняват координатори на политически партии и призова тези, които твърдят, че у нас има прекомерно подслушване да кажат каквото знаят на компетентните органи, защото „иначе става казал-рекъл-чул”.