Средствата на Столична община по един или друг начин са пренасочени към фирми на небезизвестния Матей Боев, който е от “кокаиновите крале”. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по ТВ 7.

„Постъпи сигнал, че се подготвя трафик на кокаин от Латинска Америка до Европа. Държа да отбележа и да се знае, че от самото начало сме имали определени информации, които сме държали да установим по конкретния оперативен път. След като колегите във Франция задържаха тон и половина кокаин, сме длъжни да проверим всички данни по този сигнал. Нито отричам, нито потвърждавам участието на Орлин Алексиев в данните, които получихме. Когато се направи анализ на лицата и на механизма на трафик на този кокаин, се оказа, че това са лица, които по един или друг начин са свързани с не безизвестната операция „Кокаинови крали”, която е проведена няколко години по-рано от чужди партньорски служби. Аз виждам един проблем на друго място. Лицата, които са арестувани да имали определени действия, определени връзки, определени отношения на наша територия, които най-вероятно имат отношения на трафика на кокаин и легализирането на финансови средства от трафик на кокаин”, коментира Светлозар Лазаров.

Той каза, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов трябва да обясни защо не е работено по всички връзки и защо не са проследени финансовите потоци.

На въпроса дали Гълъбин Боевски и Орлин Алексиев участват в една нарковерига, той отговори: „Средства на Столична община по един или друг начин са насочени към Матей Боев, който е един от „кокаиновите крале”. Гълъбин Боевски беше изключителен спортист, изключителен шампион, но за съжаление задържан с кокаин”.

По повод на появилата се информация, че синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов е бил арестуван, главният секретар на МВР уточни, че е заради серия от грабежи на бензиностанции, а не само за една кражба. Той каза, че миналата седмица са били задържани две лица, като едното било непълнолетно. Лазаров допълни, че не се интересувал кой на кого е дете.

Tези експерти, които обясняваха какво е трябвало да се направи в случая „Лясковец”, са имали година и половина да изведат лицето, каза главният секретар на МВР.

“Има голяма разлика от това, което се насади в общественото пространство за случая „Лясковец” и това, което са фактите. През 2012 г. е издадена заповед за незабавно действие на отряза за борба с тероризмът, за извеждане на едно лице, което се допуска, че е психично болен”, каза Лазаров.

“През 2014 г. имаме досъдебно производство за незаконно притежаване на оръжие, имаме постановление на разследващ полицай да се сформира екип за изземване на незаконното оръжие, имаме разрешение от наблюдаващ прокурор за претърсване и изземване на незаконното оръжие. Ние действаме единствено по законосъобразност. До тук трябваше да бъдат всички въпроси на политици и експерти. От тук нататък как е влязъл отряда, с какви тактически действия, с какво оръжие, разберете, че това е тактика и тези хора, които се изказа, с едно-две изключения, говорят глупости и страшно смешни неща. Дали е стреляла майката, ще установи съответната експертиза”, допълни той.