„Ако не се състои реформа в съдебната система, Реформаторският блок ще излезе от коалиционното управление”.

Това заяви пред бТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев. „Все пак има единодушие сред всички партии в управлението за важността на тази реформа. Ако не съберем мнозинство за тази реформа, няма да съберем и за нищо друго”, допълни Кънев.

Той отправи сериозни критики към поведението на партньори в Реформаторския блок заради публичния начин, по който се разрешават вътрешнокоалиционни разногласия. Въпреки че не назова имена, от думите му стана ясно, че критикува Меглена Кунева и „България на гражданите” заради противоречията около избора на един председател, насрочването на конгрес и обявеното по-рано в петък „констатирано високо равнище на недоверие между част от партиите в Реформаторския блок”, за което ДБГ съобщи с писмо до медиите.

„Надявах се този тип неща да ги решим тихо помежду си. В нашите ръце е съдбата на образованието и на здравеопазването, важните въпроси към РБ са по тези теми”, подчерта Кънев. „Една раздробена политическа сила, която се занимава със себе си и публикува глупости – тя е калпава да направи реформи и докато не се оправи, ще остане калпава да прави реформи”, допълни още Радан Кънев по повод комуникационната политика на ДБГ.

Лидерът на ДСБ изтъкна необходимостта от сериозни реформи в тежки и, по думите му, „вкопани в себе си” институции, които се опълчват на промени. „Ние ще се преборим, като си пускаме съобщение кой на кого имал доверие? И прокурорите си нямат доверие, но не си пускат писма всеки ден”, допълни още Кънев.

В коментар на предизборните заявки и управленските действия на Реформаторския блок Радан Кънев направи препратка с „Приказка за стълбата” на Христо Смирненски.

„Всеки влиза във властта със заявка, че ще демонтира някакъв модел. Да не би някой да казва, че няма да уволнява некадърните и крадливите? Много бързо цопнахме в дълбокото и сме изправени пред големи рискове – да си назначаваме хората в инспекторатите. В една държава с толкова много корупция във властта, реформатор може да бъде само този, който като Одисей накара да го завържат на мачтата. Това, че говориш по-добре и си по-образован, не те прави различен. Истината е в прозрачността. Укриването е първото стъпало от стълбата в „Приказка за стълбата”, заяви Радан Кънев.

Той отново заяви, че не е получавал предложения за тайни договорки от задкулисието. „Аз няма да бъда толерантен към никого, за когото получа такава информация”, увери той.

„Няма идеални хора нито във властта, нито в опозицията – всички сме грешни. Става дума за хиляди хора, които се поддават на изкушението, не е необходимо да се познават, нито да има масонска ложа, която да ги ръководи. Когато няма работеща прокуратура и съд, това става възможно”, заяви Кънев.

„Един от най-големите ужаси на управлението е, че системите на образованието и здравеопазването се ползват като политически мрежи”, посочи още Кънев относно ключовите ресори, за които отговарят министри на Реформаторския блок.

„Когато една нация е здрава и образована, когато съдът е съд, а бизнесът е освободен от административни тегоби, тогава тази нация става богата”, посочи още съпредседателят на РБ.

Радан Кънев определи откраднатия тефтер на Филип Златанов, веществено доказателство по важно дело за търговия с влияние, като „технология на злоупотребата с власт”.

„Властта не е лошо нещо. Злоупотребата с властта обаче е лоша и съпътства живота ни от десетилетия. Тефтерът показа как една добра институция като Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси е притисната да решава лични проблеми, а не проблемите на хората – много тревожен сигнал”, коментира депутатът от РБ.

Въпреки че се въздържа от коментар дали кражбата е случайна, или нарочна, Кънев отбеляза тезата, че това не е битова кражба, която според него подсказва, че става дума за „много тревожна форма на организирана престъпност”.

„Дни преди кражбата в медиите имаше публикации, че тефтерът ще бъде откраднат, а кражбата се случи в момент, когато се появи и име, свързано с ДПС. Фактът, че изчезна от колата на човек, за който се появи информация, че е бивш агент на ДС, допълнително нагнети ситуацията”, допълни още Радан Кънев.