Комисията за финансов надзор (КФН), която досега не бе намесена в търговско-политико-криминалния спор между Делян Пеевски и Цветан Василев, в сряда излезе с изявление, в което се скара на медиите, които пишат или говорят за такива публични дружества като “Корпоративна търговска банка” АД и “Булгартабак холдинг” АД.

“КФН заявява категоричната си позиция, че разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, включително и чрез интернет, или по какъвто и да е начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа, включително изразяването на манипулативно мнение, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини относно публичните дружества, представлява пазарна манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти”, пише в изявлението.

“КФН стриктно следи и ще санкционира всяко незаконосъобразно поведение, което може да повлияе негативно на капиталовия пазар и вреди на финансовата стабилност на страната”, се казва в документа, насочен към всички издания, които без изключение съобщават за битката между Пеевски и Василев около КТБ, Булгартабак и други дружества, доскоро в орбитата на “общия интерес” на депутата и бизнесмена.

От финансовия регулатор напомнят, че той е независим орган и “като такъв се ръководи единствено от закона и защитата на инвеститорите и обществения интерес и е напълно безпристрастен при вземането на решения, налагането на принудителни административни мерки и налагането на санкции”.

“В практиката си КФН винаги е била и остава над конюнктурните конфликти между участници на капиталовия пазар и българския бизнес”, заявяват от институцията.

От КФН коментираха и друга тема, а именно че комисията е подала сигнал до български и чужди институции, в който е замесено името на президента Росен Плевнелиев.

“Определяме замесването на президента на страната и КФН в подобни спекулации като вредно и неспомагащо по никакъв начин за правилното функциониране на институциите в държавата и защитата интересите на гражданите”, се казва в изявлението.

След което от КФН припомнят за конфликта, който регулаторът отдавна има с бизнеса и изданията на Иво Прокопиев.

“Припомняме, че по повод продажбата на публично дружество “Каолин” АД, КФН е предприела поредица от проверки, наложени са принудителни мерки, сезирани са компетентните разследващи органи и се водят съдебни дела във връзка със съмнения за ощетяване на миноритарните акционери чрез сделката. Заместник-председателят на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, е приложил принудителна административна мярка спрямо “Алфа Финанс Холдинг” АД за предоставяне на договора за продажбата на акциите на „Каолин” АД в цялост и пълнота, която мярка бе обжалвана от “Алфа Финанс Холдинг” АД и е окончателно потвърдена от Върховния административен съд”.

“Въпреки че принудителната мярка е влязла в сила през април тази година, “Алфа Финанс Холдинг” АД продължава да не я изпълнява, независимо от съдебните решения и техните мотиви, с което застрашава интереса на миноритарните акционери и възпрепятства надзорните действия и правоприлагането”, казват от регулатора.

“Комисията за финансов надзор е стриктна в отстояването на правовия ред и защитата на държавния интерес, и категорично заявява, че няма да се поддава на натиск чрез медийни публикации от какъвто и да е характер при изпълнението на задълженията си като гарант на финансовата стабилност в България”, завършва изявлението, разпространено от пресслужбата на финансовия регулатор.