Преглед на всички закони, които засягат бизнеса, препоръча вицепремиерът Миглена Кунева. Тя не даде примери за конкретни промени, които да улеснят предприемачите. Вицепремиерът обясни пред БНР, че не говори за преразглеждане само на разрешителните режими, но и за законите за собствеността, кадастъра, комасацията и “всички останали, които съществуват, за да се движи икономиката”.

Според Кунева целта на подобен преглед ще е да се отдели нужната от ненужната регулация. Освен това при промяната на който и да е закон трябвало да се прави оценка как ще се отрази той на бизнеса, социалната среда, екологията и т. н. И в момента изготвянето на оценка на въздействието на законодателните актове е задължителна, но рядко това правило се спазва още повече, че сериозни промени се решават между първото и второто четене на текстовете в парламента.

Вицепремиерът за пореден път посочи, че приоритетни за подобряването на средата за бизнес са административната реформа, електронното управление и съдебната реформа. Кунева посочи съдебната реформа като една от важните задачи пред правителството за тази година. Друг приоритет е изборният закон, с който да се изчистят мъртвите души и да се подобри начинът за гласуване в чужбина.

Меглена Кунева посочи, че в момента страната ни не разполага със средства, за да започне работа по подготовката на българското председателство на Европейския съюз през 2018 година.

“Бъдещото председателство на България 2018 г. би трябвало да започне сега, трябва да се направи преглед на това колко знае администрацията, каква част от администрацията с какво ще се занимава. Искам да ви кажа, че всяка една военна операция бледнее пред това да се организира едно председателство. Няма средства, предвидени за това и аз съм говорила с финансовия министър, ако втората половина на годината има такава възможност, да се започне работа. Засега ще работим с това, което имаме. За нас би било достатъчно всяко едно министерство да направи преглед на административния си капацитет и да започне обучение на хората”, каза Кунева.

Като вицепремиер, който координира работата на армията и полицията, Кунева посочи, че в понеделник ще има среща на министрите на вътрешните работи, отбраната и регионалното развитие, с други представители на властта, на която ще се дискутира охраната на границата и противодействието на бежанския поток. Според Кунева военните няма как да бъдат ангажирани в охраната на браздата. Обмисля се обаче вариантът министерството на земеделието да подобри пътните условия в горските участъци. Заради лошите горски пътища на 26 декември камион с 15 гранични полицаи се обърна в дере и шофьорът почина.