Конституционният съд (КС) взе протоколно решение и отклони като недопустимо искането президентската квота в Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде обявена за противоконституционна.

Искането до съда бе подписано от 117 депутати от БСП и ДПС. Те твърдят, че с указа си за разпределението на квотите в комисията президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите.

Скандалът избухна в началото на април, след като президентът Росен Плевнелиев реши да назначи шестима членове от ГЕРБ и само двама от ДПС. Партията на Лютви Местан твърдеше, че на нея й се полагат трима членове, а на ГЕРБ – петима.

Веднага след това ДПС и БСП блокираха избора на заместник-председател на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Скандалът се разреши с прословутото пиене на кафе между Местан и Борисов в Кърджали, което доведе до инициирана от ГЕРБ и ДПС промяна в закона.

В крайна сметка съставът на ЦИК бе увеличен от 19 на 20 членове и президентът Росен Плевнелиев издаде указ за попълване на състава му с назначаването на Метин Сюлейманов.

Във вторник Конституционният съд прие, че атаката срещу президентското решение е станала безпредметна, защото партиите са се споразумели и са променили закона в частта за начина на формиране на ЦИК.

Определението е прието единодушно от присъствалите на заседанието 10 конституционни съдии.