Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество във вторник делото срещу указа на президента Росен Плевнелиев за разпределението на квотите в ЦИК.

В началото на април КС образува самото дело по казуса, а за докладчик бе определена съдия Стефка Стоева, която е избрана за член на съда от съдийската квота.

Искането до съда е подписано от 117 депутати от БСП и ДПС. Те твърдят, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите.

Според управляващите президентът по “недвусмислен начин показва”, че указът му не се съобразява с изискванията на Изборния кодекс, а само с идеите на държавния глава за плурализъм, справедливост и равнопоставеност. “Тези разбирания, за съжаление, се разминават с разума и буквата на Изборния кодекс”, се казва в жалбата.
 

Основен проблем в искането е, че в него не се посочва как точно държавният глава е нарушил конституцията. Те твърдят, че президентът е нарушил закона, а оттам и конституцията, защото в нея пише, че той трябва да спазва законите.

Пред Mediapool бившият конституционен съдия Димитър Гочев обяви, че дори ако Плевнелиев е изчислил грешно разпределението на квотите в ЦИК, указът му е дефектен, но той не може да бъде обжалван пред КС. Гочев допълни, че указите на президента могат да бъдат атакувани пред КС само за нарушение на основния закон. В случая обаче може да става дума най-много за нарушение на Изборния кодекс, а не на конституцията.

Политическият скандал избухна заради спорен член в Изборния кодекс, предвиждащ партийните квоти да се делят само между редовите членове на ЦИК, но да не важат за ръководството.

Управляващите твърдят, че държавният глава е нарушил текста за разпределението на местата в ЦИК, като е изчислил квотите на парламентарните партии спрямо целия състав на комисията, а не само върху назначаваните от него 15 членове. Така ДПС са били ощетени с едно място в ЦИК за сметка на ГЕРБ, които са облагодетелствани. Плевнелиев твърди, че ЦИК не е двукамерен орган и не може да се дели на ръководство и членове.

“Несправедливостта” бе поправена междувременно с промени в изборния закон, внесени от ГЕРБ, и съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 члена, с което ДПС получава трети човек в комисията.