Президентът Росен Плевнелиев свиква в 9 ч. във вторник извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), за да обсъди актуалната политическа обстановка в страната и да набележи мерки за излизане от политическата криза.

Първоначалните очаквания, когато съветът бе свикан миналата седмица бяха участниците в него да се обединят кога да бъдат предсрочните парламентарни избори. В понеделник, обаче говорителят на БСП и министър на отбраната Ангел Найденов обяви, че социалистите няма да предложат дата за избори и ще очакват такава да не бъде насрочена, а партиите да се споразумеят за кръг от консултации.

“Гледаме на предстоящото обсъждане в рамките на Консултативния съвет на период за провеждането на предсрочни избори и съответно на дата като на първа стъпка. Следователно не очаквам да бъде фиксирана дата, но нека да оставим все пак и някакво пространство за изненади. Продължаваме да държим на бързи парламентарни избори, които, разбира се, трябва да бъдат съобразени и със съответните задачи, които предстои да бъдат реализирани в рамките и на дейността на правителството и съответно на Народното събрание”, каза Ангел Найденов.

ГЕРБ иска предсрочен вот в края на септември, а ДПС първоначално ги “насрочи” за последната неделя на ноември или първата на декември, но впоследствие лидерът Лютви Местан прие тезата на Станиишев, че новият бюджет трябва да бъде изготвен от ново правителство и приет от следващия парламент. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров се обяви за оставката на кабинета “Орешарски” и предупреди, че ГЕРБ и ДПС се договарят задкулисно за следващо управление.

Според държавния глава на заседанието трябва да се договори датата за изборите, да се определи процедура за излъчване на еврокомисар от България и да се обсъдят най-належащите проблеми, сред които проектът “Южен поток” и предстоящото изготвяне на бюджета за следващата година. Датата за избори не трябва да се определя според интересите на един или друг политически лидер, каза още Плевнелиев.

На заседанието на КСНС присъстват всички членове на съвета – премиерът Орешарски, председателят на парламента Михаил Миков, всички лидери на парламентарните партии, вътрешният министър Цветлин Йовчев, външният министър Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, финансовият министър Петър Чобанов, шефове на служби и др.

Докато тече заседанието пред президентството има три групи протестиращи. Едната е на граждани, които настояват за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. Изненадващо за ранни предсрочни избори настояват и група депутати от Атака, заедно с техни придружители, които искат предсрочен вот на 27 юли. Пред сградата на президентствтото има и представители на движение ДНЕС, които настояват за провеждането на Национална кръгла маса.