Еврокомисар Кристалина Георгиева смята, че не е отпаднала възможността да стане следващия върховен представител за външната политика и вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата Европейска комисия.

Пред националното радио настоящият представител на страната в ЕК, която преди ден получи официална номинация за втори мандат от служебния кабинет „Близнашки“, заяви, че и през следващия си мандат в Брюксел ще продължи да работи за доброто име на България.

„В Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името ми продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител”, посочи Кристалина Георгиева. Тя определи като „малко тъжно”, че именно София излъчва противоположни сигнали.

Преговорите какви други варианти са възможни ще се водят заедно със служебното правителство в следващите седмици, като според Георгиева изгледите са добри, а перспективите – достатъчно много.

„Моята работа в Световната банка и тази по време на първия мандат, това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме”, отбеляза българският представител.