Българите, които живеят в страни от ЕС, няма да могат вече да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС), предава в. „Труд”.

Поправките са публикувани в Държавен вестник и вече са в сила. Те въвеждат изискванията на Третата директива на ЕС от 2006 г. и изключват притежаването на две книжки от граждани на съюза.

Досега за нашенците в Европа нямаше забрана да имат и свидетелство от родината си, въпреки че са си извадили местна книжка. Ако полицията им вземеше едната от двете заради нарушение, те шофираха с другата.

Евродирективата слага край на подобна измама. Отсега всеки гурбетчия, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава отказ от МВР, ако той има „обичайно пребиваване в друга държава от ЕС”, притежава друга валидна книжка в страна от съюза, или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира.

Директивата налага на страните от ЕС да си обменят информация за издадените свидетелства за управление на МПС чрез обща мрежа и дава срок до 2033 г. в ЕС да се издава една и съща книжка.

Промените в наредбата на МВР въвеждат възрастов праг за притежателите на книжки за най-мощните мотори. Ако машините са триколесни – право да ги карат ще имат само лица, навършили 24 години, а ако са двуколесни – 21-годишни.

Изискванията на евродирективата се въвеждат и чрез промени в Закона за движение по пътищата, внесени от правителството. Останалите поправки в закона обаче бяха „бойкотирани” единодушно от транспортната парламентарна комисия.

Причината – наесен ще е готов за внасяне чисто новият закон и няма смисъл от ремонт сега, обясни депутатът Георги Свиленски (БСП). Парламентът ще приеме само евротекстовете, защото в противен случай може да има санкции от ЕК.

Депутатите ще одобрят и предложени от МВР промени, които отново ще позволят глоби за шофьори чрез електронен фиш и заради нарушения, заснети с мобилна камера.