Миньорите са притискани да гласуват в полза на БСП, съобщи в неделя Нова телевизия. Медията излъчи по-рано през седмицата разследване със скрита камера, от което стана ясно, че ръководството на мината натиска работниците да гласуват за определена партия. Нова телевизия обаче отказа да съобщи за кого са натискани да гласуват хората преди края на изборния ден, за да не наруши Изборния кодекс.

Преди два дни в интернет изтече пълният запис на разследването, от което се разбра, че натискът върху хората е бил в полза на БСП. От партията се оправдаха, че записът бил манипулиран.

 

Медийният секретар на БСП Антон Кутев каза единствено, че сигналът за мини “Бобов дол” трябва да отиде в прокуратурата и тя да каже какво се случва”.

“Нямам хал-хабер какво прави Ковачки. Той категорично не работи за БСП. Центърът на тази кампания не трябва да бъде обърнат към Ковачки. Прокуратурата трябва да си вземе мерките за всички, които са купували гласове”, каза още Кутев.

От репортажа на Нова телевизия се вижда ясно как началниците на миньорите им обясняват какво трябва да се свърши в деня на изборите и какво работниците ще спечелят от това.

“Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Авансът го дадохме. И на 25-ти като окажем нашия вот коджа положителен, всеки месец ще се получавате парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина…”, обясняват шефовете на мината на работниците.

В замяна те говорят, че в мините ще се инвестира и ще има пари и работа за всички. Работник, пожелал анонимност, разказва пред Нова телевизия, че предизборната атака е започнала в началото на месец май. Един по един служителите били привиквани.

Имената на миньорите и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се записвали в списък. Пише се работният номер на работника и срещу него колко гласа е обещал да подсигури. Искат им се от пет до десет гласа от техни близки. Те са карани и да обикалят по хорските къщи. В деня на изборите работниците се следени стриктно с подставени лица, а който не гласува, го грози уволнение. Вотът трябва да бъде даден до 12 часа сутринта в неделя.

След пускането на репортажа 188 от миньорите от Бобов дол излязоха с декларация, че се разграничават от него.