На 16 април Българската конституция ще бъде издадена в 150 000-160 000 тираж, заедно с националните вестници. Това съобщи във Велико Търново председателят на Народното събрание Михаил Миков.

„Целта е основният закон да влезе в повече домове и хората да могат да го прочетат, защото не го познават добре”, добави той. Миков бе в старата столица за участие в научна конференция, посветена на 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

„Българската Конституция не е съвършена, както и нищо, което е изградено от човек, но тя няма нужда от промени”, каза председателят на Парламента.

По думите му периодичното говорене за промени в Конституцията идвало, за да оправдае една или друга работа, несвършена от законодателната или изпълнителна власт, някакви проблеми, които възникват в практиката.

Освен това, според него, априорното обсъждане на промени в Конституцията подкопавало доверието в основния закон и сривало неговия авторитет сред гражданите.

„Според Конституцията България е социална и демократична правова държава и всичко това е разписано доста подборно и ясно. В нашата нова Конституция има едно много голямо съвършенство и това е възможността за пряко прилагане. Ние ще започнем да се възползваме от него постепенно”, коментира още председателят на парламента.