Конституционният съд (КС) отказа да образува дело за законността на парламентарните избори, защото е бил сезиран неправилно от Върховния административен съд (ВАС). Председателят на КС Димитър Токушев върна на ВАС всички механично препратени жалби с аргумента, че върховните съдии са били длъжни първо да ги проверят.

Преди по-малко от седмица пленумът на ВАС реши да препрати в КС жалбите на пет партии срещу вота. Сега се оказа, че върховният съд е нямал собствена мотивация за сезиране на Конституционния съд, а само е прехвърлил папките с партийните жалби. Токушев напомни, че законът не позволява подобен начин на действие.

Председателят на КС обяснява, че всяко сезиране на институцията трябва да бъде надлежно мотивирано. Законът за Конституционния съд не позволява изключение дори в случаи, в които жалбите са подадени от двете върховни съдилища.

“Върховният административен съд е длъжен да извърши самостоятелна проверка на твърденията (на политическите формации-бел.ред.) и да изготви самостоятелно искане, като изложи в него своите съображения”, пише Токушев.

В искането на ВАС обаче няма мотиви защо има нужда да се сезира КС. Този въпрос въобще не е обсъждан от пленума на Върховния административен съд, което е видно от приложените протоколи. Конституционният съд напомня на ВАС, че преди да се прехвърлят жалби, върховните съдии е трябвало да им направят проверка. Само така ВАС би могъл да открие дали исканията са основателни, да добие собствени мотиви и едва тогава да се прехвърли въпроса към конституционните съдии.

Сред предадените в КС жалби бе и тази на Патриотичния фронт, с която се настояваше за касиране на парламентарния вот в Турция заради множество допуснати нарушения.

От националистическата коалиция, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в южната ни съседка е протекъл “при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя”.

В жалбата на “патриотите” е даден за пример турския град Чорлу, където нямало гаранции, че избирателите са дали вота си само веднъж. Твърди се, че в Турция е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ. Националистите са посочили и секции, в които са отчетени гласовете на нереалистично голям брой избиратели – над 936.

Друга жалба, която ВАС беше пратил на конституционалистите, е на общо петима кандидат-депутати от 10-и МИР в Кюстендил. Те настояват за касиране на резултатите от изборите в избирателния район заради Александър Методиев – Бат’ Сали. Заради разпределението на мандатите по метода на Хеър-Ниймайер Бат’ Сали стана депутат, въпреки че за него в Кюстендил бяха гласували само 864 души. Това предизвика масови протести в Кюстендил, Дупница и в София.

ВАС ще си получи обратно и общата жалба на партиите “Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев, “Обединена България” на Илиана Раева и “Нова България” на Ивайло Симеонов. Те посочват допуснати редица нарушения на Изборния кодекс, вследствие на които настояват за касиране на вота в общо 25 избирателни района.