Конституционният съд (КС) образува  в четвъртък дело за касиране на резултатите от Европейските избори. За докладчик по делото бе определен бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов. КС бе сезиран преди ден от 49 народни представители от “Атака” и БСП. Инициативата бе на партията на Волен Сидеров, която изненадващо още същия ден получи подкрепа от социалистите.

Преди да сезира съда, “Атака” поиска от главния прокурор да атакува резултата от изборите пред КС. Партията коментира, че е “установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите”.
“Въпреки многобройните доказателства за това закононарушение (купуване на гласове), компетентните държавни органи не взеха своевременно мерки”, посочиха от “Атака” преди ден.

Седмица по-рано депутатът от “Атака” Десислав Чуколов посочи, че основната партия, която е “купувала” гласове, е “България без цензура” на Николай Бареков. В емоционално слово, изпъстрено с много обиди, Чуколов обяви в кулоарите на парламента, че Бареков е платил 50 милиона лева за тези избори. Няколко минути по-късно от парламентарната трибуна той смали сумата на 30 милиона лева.

“Атака” се оплаква в прокуратурата, че е имало и много пари с неясен произход, които са вкарани в изборите. “Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот”, се казва още в съобщението на “Атака”.

На медиите все още не са дадени конкретни примери, но “Атака” смята, че с неясните капитали изборите са манипулирани. “За членове на Европейския парламент са избрани кандидати, които не представляват българския народ, а определени икономически кръгове”, смятат от “Атака”, които откриха предизборната си кампания от Москва.

В четвъртък обаче се появиха нови данни за предизборната активност на “България без цензура”. В своя разследване бТВ показа как са взимани лични данни на хора, които после без тяхното знание са вписвани като дарители на партията. Нова телевизия на свой ред пусна репортаж за купувачи на гласове, които не са си получили парите от партията на Бареков.