Конкурсите за висши държавни постове вече стават публични. Първият такъв ще е за бъдещия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Инициативната е на вицепремиера Меглена Кунева, която в петък е подписала такава заповед.

Агенцията, която попада в ресора на Кунева, бе разтърсена от два скандала по време на служебното правителство. Първо бе уволнен нейният началник Йордан Янев след разкритията на Mediapool и вестник “Сега”, че не са изпълнени препоръките за издаване на удостоверения за български произход. Проверката на прокуратурата установи, че тези удостоверения се раздават масово без представени доказателства за произход.

След уволнението агенцията бе поверена на приятелката на лидера на СДС Божидар Лукарски Ива Йорданова, която малко преди това е била назначена за съветничка на служебния вицепремиер Илиана Цанова, а по-рано е била председател на Контролния съвет на партията на Кунева “Движение България на гражданите”. Йорданова обаче бързо напусна новия пост заради протест на българи в чужбина, които поставиха под въпрос квалификацията й и шума, който се вдигна за връзката й с Божидар Лукарски, съюзник на Кунева в Реформаторския блок.

В писмо до медиите тогава Йорданова се закани, че ще кандидатства отново за тази позиция. “И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет…И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат”, заяви тя през октомври.

Поради всичко това в момента с особен интерес ще се следи дали Ива Йорданова ще кандидатства за поста.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите за шефове на ДАБЧ, са да владеят поне един чужд език, да имат завършено висше образование и доказан професионален опит в областта. Доказаният опит в областта е условие, което би било от полза на всички служители на агенцията, както и на самата Ива Йорданова

Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, пред която ще представят концепция за развитие на Агенцията. Комисията ще препоръча най-добре представилия се кандидат, но окончателното решение ще е на премиера Бойко Борисов

По-рано през седмицата Меглена Кунева обяви, че планира да проведе подобно изслушване и за позицията на председател на БОРКОР.

“Предлагам подобни публични изслушвания във всички ведомства, чиято дейност координирам“, заяви по време на заседанието Кунева. Предложението й е подкрепено от премиера.