Да се работи на 15 годишна възраст, е скандално. Така президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров коментира едно от 28-те предложения за регулация на трудовия пазар, които Българската стопанска камара (БСК) изпрати преди седмица до вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова, социалния министър Хасан Адемов и ресорните парламентарни комисии. Предложението на работодателите е да се регламентира възможността 15-годишните да работят законно.

 

Сред другите предложения на работодателите е премахване на платения годишен отпуск за жените, които ползват платен отпуск за отглеждане на дете, въвеждане на гъвкави форми на заетост, премахване на класа за прослужено време и други.

 

Според Димитров, внасянето на предложенията е действие “зад гърба” на синдикатите, тъй като препоръките не са обсъдени предварително с тях. КНСБ обяви още, че свиква спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и даде ултиматум, че ако предложенията не бъдат оттеглени, ще напусне масата за преговори.

 

Димитров се закани още, че ако правителството даде индикации за подкрепа за бизнеса, “радикалността и любовта народна ще се излее и върху тях”, като допусна възможността и за протестни действия.

 

По думите на Димитров, предложенията на бизнеса са “флирт преди избори”.

 

Всички синдикални организации ще обяснят на своите членове, че се предлага да се премахнат класовете за трудов стаж, получаването на шест заплати при пенсиониране и на двете по 20 дни годишен отпуск на майките, а това значи, че някой иска да ви вземе парите от джоба, каза Димитров. Той се обяви също против прехвърлянето на работници “като футболисти”.

 

Сред малкото точки, по които синдикатите все пак са склонни на диалог, е предложението за създаване на специализирани трудови съдилища. Ние също призоваваме за това от 10 години, но това е само една брошка върху злонамерени предложения, обобщи Димитров.

 

Президентът на КНСБ допълни, че още не е разговаряно с представители на Конфедерацията на труда “Подкрепа”, но се очаква те също да се обявят против предложенията на БСК.