Проектобюджетът за 2014-та година е плах опит за промяна на бюджетната философия, която обаче няма да се случи – това е позицията на ръководството на КНСБ. Според лидера на конфедерацията Пламен Димитров очакваният от финансовото министерство двигател на растежа чрез вътрешното търсене няма да се сбъдне само чрез ръст на минималната заплата и пенсиите. От синдиката предлагат пет мерки за увеличаване на приходите в бюджета, които биха осигурили около 200-300 милиона лева.

Освен добре познатата мярка с криминализирането на неплащането на осигуровки, от КНСБ настояват за въвеждане на здравна осигуровка за хората, които имат доходи от собственост или капитал, а не са здравнозадължени на друго основание.

Друга възможна мярка, която Пламен Димитров обясни, е да се позволи и да се прави в практиката прихващане на задължения за осигурителни вноски при възстановяването на данъчен кредит. „Когато фирмата има да получава данъчен кредит по ДДС, никой не проверява дали има просрочени или дължими и неплатени здравни или социални осигуровки и не прави прихващане”, каза профсъюзният лидер.

Сред новите искания на КНСБ е да се въведе връщане на ДДС на хората с доходи около минималната заплата. По данни на синдиката около 600 хиляди българи получават заплата до 350 лева. Ръст от 10 процента на заплатите на бюджетните служители и най-вече за служителите в агенциите, които работят на терен, както и спешни мерки в енергетиката за изплащане на задълженията на НЕК, искат от синдиката.