Според президента на КНСБ Пламен Димитров първата и най-важна задача пред синдиката през тази година ще бъде ръстът на доходите у нас. Той каза това на пресконференция в Хасково, предаде БТА.

Ще искаме договаряне на препоръчителни индекси за ръст на всички работни заплати по икономическите дейности, уточни Димитров.

Така както договаряме с бизнеса всяка година ръста на минималните осигурителни доходи, така сега ще искаме да договаряме с фирмите и препоръчителния индекс с колко да увеличат заплатите в тоя сектор, посочи той като пример. Като друга амбиция на синдиката, която вече се осъществявала с конкретни законодателни предложения, Димитров посочи регулацията на неплащането на заплатите. Той каза, че КНСБ предлага промени в пет закона, като сред предложенията е включено и криминализирането на неплащането на заплати.

Реформите в пенсионната система, в социалното подпомагане и в здравеопазването трябва да имат някакво развитие през тази година, смята президентът на синдиката. Той отбеляза, че КНСБ ще настоява да има яснота на механизма, по който споразумението за пенсионната реформа, сключено между социалните партньори в края на 2010 г., ще бъде ревизирано и допълнено.