Пътната полиция погва шофьорите за изправни светлини, чистачки и гуми. Масовите хайки са в рамките на акция „Зима”, която започва от днес в цялата страна.

Проверките целят да инспектират какво е техническото състояние на автомобилите преди падането на снега. А също така и да обърнат внимание на водачите, че денят става по-къс, атмосферните условия се променят, пътищата са хлъзгави и несигурни.

Униформените с грайфомери ще проверяват дълбочината на протекторите, която трябва да бъде минимум 2 мм. Препоръчително е шофьорите да карат със зимни гуми, макар това да не е задължително по Закона за движение по пътищата.

Предимствата обаче са безспорни: зимните гуми имат по-добър контакт с пътя поради специалната смес на носещата повърхност, която запазва еластичността си при температури и под 5 градуса.

При зимни условия летните гуми не притежават тези свойства. Освен това формата на протекторите при зимните гуми също допринася за по-доброто поведение на автомобила върху настилката. Добре е грайферът им да бъде с дълбочина от 4 мм.

В рамките на акция „Зима” за поредна година Съюзът на българските автомобилисти (СБА) ще даде възможност на шофьорите да проверят безплатно светлините в техните сервизи. Те ще могат да извършат там и цялостен преглед за техническото състояние на колите си.