Кандидатурите на съдиите Павлина Панова и Таня Райковска за председателското място във Върховния касационен съд (ВКС) са внесени официално в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС). Двете в момента са заместник-председатели на ВКС.

Първа е била внесена номинацията на Райковска. Зад нея са застанали членовете на съвета – Каролина Неделчева, Даниела Костова, Светла Петкова, Милка Итова и Мария Кузманова. Те са част от доминиращото мнозинство във ВСС.

Зад номинацията на Панова, внесена втора, са застанали – Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлиана Колева и Юлия Ковачева. Повечето от тези членове са част от крехката опозицията в кадровия орган на Темида.

Редът на внасянето на кандидатурите има голямо значение при сегашните компрометирани процедурни правила на ВСС. Това означава, че кандидатурата на Таня Райковска ще бъде подложена на гласуване първа и мнозинството, което застава зад нея, ще има възможност да консолидира подкрепата си.

Силно впечатление прави отсъствието на подписа на сегашния председател на ВКС Лазар Груев под кандидатурата на Павлина Панова. Груев първи обяви, че кандидатурата на Павлина Панова ще бъде издигната и че той застава зад нея. Имаше очаквания главният прокурор Сотир Цацаров да застане зад Таня Райковска с подпис, но тези предварителни информации не се потвърдиха.