Висшият съдебен съвет (ВСС) се противопостави на планирането му реформиране със закон, настоявайки това да стане чрез промяна в конституцията, изискваща много по-тежка парламентарна процедура, която едва ли би се случила в сегашното осемпартийно Народно събрание.

Членовете на настоящия кадрови орган на съдебната власт, чието оцеляване е непосредствено заплашено от подготвяната промяна в съдебния закон, заявиха в понеделник, че разделянето на ВСС на прокурорска и съдебна квота трябва да стане само с ремонт на конституцията.

Управляващото мнозинство е твърде крехко и няма необходимите 160 депутати за промяна на основния закон. Според ВСС обаче, ако разделянето на съвета стане само чрез Закона за съдебната власт, може да възникнат спорове за легитимността на решенията му и те да се поставят под съмнение. Това можело да доведе до дестабилизация на съдебната система.

Позицията на ВСС игнорира “дребната” подробност, че съдебната власт и сега в много тежка криза, поради което правителството се реши на сериозни реформи, насърчени категорично от ЕС.

“Ние споделяме стратегическите цели на реформата, но имаме основни възражения. Като цяло подкрепяме намерението за разделяне на съвета на две колегии, но нашето становище е, че за целта е необходима промяна в конституцията”, каза председателят на правната комисия във ВСС Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ).

ВСС настояват, че ако разделянето се случи само с промени в съдебния закон, трябват гаранции, че двете камари ще имат един подход в кадровата и дисциплинарната дейност.

Освен това ВСС е против промяна в статута на кадровия орган от постоянно действащ в заседаващ на сесии. Според институцията това е връщане назад в реформата. Колева коментира, че неефективността на този подход се е доказала във времето. Тя напомни, че членовете на ВСС имат твърде много работа, за да си позволят да бъдат заедно с това и действащи магистрати.

“Само за една година са извършени 1600 атестации, проведени са 35 конкурса. Как един магистрат, който цяла седмица гледа дела, ще може пълноценно да се подготви и да вземе решение?”, пита Юлиана Колева

ВСС не хареса и предложението за създаване на централизирано звено “Интегритет”, което да проверява моралните качества на кандидатите да влязат в системата. “Има опасност то да се превърне в репресивен орган, ако няма балансиран състав”, обясни Колева.

По време на дискусията представителят на следствието във ВСС Румен Георгиев предрече провал на съдебната реформа. Той примирено обяви очакването си този ВСС да бъде сменен.

“Винаги ще има магистрати, които сами ще се поставят в услуга на силните на деня”, каза Георгиев. Той направи пред колегите си равносметка на работата на този състав на съвета: “Имаше протести, клеха ни имами, лепиха се некролози на живи хора, но тези две години не бяха пропуснато време за реформи”.