Проект за система срещу градушки в Южна България и за голяма инвестиция в страната ни са отхвърлени от публичната инвестиционна програма на кабинета. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет, на което финансовият министър Петър Чобанов докладва за избора на междуведомствения съвет, който определи проектите, които ще получат финансиране.

След като почти всички министри изказват благодарности към Чобанов за одобрените проекти на техните ведомства, земеделският министър Димитър Греков и икономическият министър Драгомир Стойнев обръщат внимание на техните проекти, които не са намерили място в програмата на кабинета.

С публичната инвестиционна кампания на кабинета се разпределиха близо 500 млн. лева за проекти на общини и държавни институции, които основно трябва да имат принос към развитието на регионите.

Хитът на публичната инвестиционна програма на правителството са спортните обекти. Определението е на премиера Пламен Орешарски, който обобщава коментарите на министрите точно преди да приемат постановлението, с което да се разпределят парите от програмата. От стенограмата става ясно, че все пак 1 млрд. лева, поискани от икономическия министър Драгомир Стойнев, за голям проект с „коректен”, по думите му, инвеститор, трябва да бъдат намерени, защото държавата е поела ангажимент по Закона за инвестициите.

От разговора на министрите обаче не става ясно кой е инвеститорът и какъв е проектът, както и какво ще бъде отражението му върху намаляването на безработицата.

Другият отхвърлен проект, за който разговарят министрите, е за система за противодействие на градушките в Южна България. Земеделският министър Димитър Греков коментира, че в момента има само няколко подстанции, докато срещу около 10 млн. лева от бюджета е можело да се обезопаси цялата южна част от страната ни, което е ключово за земеделските производители.

Единственият проект, който няма конкретна регионална насоченост, е за здравна система, който обаче, според финансовия мниситър Петър Чобанов, ще се отрази върху живота на всички ни.

Задоволство от одобряването на проектите им изказват Десислава Терзиева и Искра Михайлова, както и спортният министър Мариана Георгиева, според която това е началото на стимулирането на масовия спорт в страната.

Социалният министър Хасан Адемов подчертава, че всички проекти трябва да водят до създаване на нови работни места, защото това е сред най-важните задачи на кабинета. От своя страна премиерът допълва, че освен за проекта на Драгомир Стойнев, трябва да се намерят пари и за голям инфраструктурен проект в Бургас.

ВИЖТЕ ТУК СТЕНОГРАМАТА ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ