Вътрешният и военният министър застанаха на идентични позиции срещу обвиненията, идващи от различни страни, в лоша реакция и липса на отговорност при потопа, залял Североизточна България в четвъртък.

Цветлин Йовчев
и Ангел Найденов заявиха пред бТВ, че в случая всички институции са действали организирано от първия момент и са си свършили работата, природата обаче е била по-силна от хората. В този смисъл двамата отказаха да се нарекат виновни и отдадоха негативните реакции към представителите на властта на емоциите.

„Хората са емоционални, когато има такава голяма мъка. Човек емоционално търси кой да бъде виновен, да понесе наказание. В този случай не мога да чувствам вина. Каквато и организация да създадем, каквато и подготвеност да имаме, винаги ще има случаи, в които природата ще бъде по-силна от хората. В случая всички институции действаха много организирано и от първия момент си свършиха работата”, каза Йовчев.

„В някои случаи, вероятно под влияние на емоциите често се отрича това, което се прави. От първия момент държавата действа на много висока степен на координация. Никой няма да отече, че имаме много активни действия на гражданска защита, военнослужещите, пожарната”, допълни в същия тон Найденов.

Вътрешният министър отказа да се съгласи и с твърденията, че не се прави нищо в посока превенция. Той припомни, че с европейски средства е купено техническо и технологично оборудване, още преди той да поеме министерството, и това е помогнало за „адекватна реакция” в ситуацията от преди дни. Йовчев отрече и информацията, че съкращения са препятствали работата на пожарната, като уточни, че се намалява администрацията.

На упреците, че армията не участва активно в помощта на засегнатите райони, Найденов отвърна с конкретни данни – 257 военнослужещи са се включили от четвъртък насам. Отделно участват самолети на транспортната авиация, хеликоптери, катери, водолази.

Според него трябва да се познават законите и наредбите, които определят в кой момент коя институция трябва да реагира и по какъв начин. По думите му въпросът в момента не е кой е виновен, а защо се е случило.