Всички ще съжаляваме за Орешарски, защото ще оценим след време какво е направил и какво още може да направи. Най-лесното за него е да си беше подал веднага оставката след промяната на политическата обстановка, но е въпрос на политическа коректност и политическа отговорност. Такъв извод направи пред Нова телевизия, във вторник,  вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По думите му тежката ситуация в страната е провокирана от политическата нестабилност и противопоставянето между партиите, а не от управлението на Орешарски.

На въпрос дали премиерът е с вързани ръце, Йовчев коментира, че “всяко правителство и всеки министър-председател е ограничен от определена рамка, в която може да действа“.

“Когато ограниченията стигнат дотам, че той не може да реализира политиките си, тогава идва времето на оставката. Може би сега сме в този момент“, допълни Йовчев.

Вътрешният министър изтъкна, че при изказванията на БСП и ДПС след изборите за Орешарски е било най-лесно да си подаде оставката, но това не е било политически коректното и отговорно решение.

Йовчев заяви, че най-належащо към момента е да се намери формулата, която да донесе политическа стабилност.

Йовчев потвърди, че в МВР няма информация от Виена по подадения там от банкера Цветан Василев сигнал, че депутатът Делян Пеевски е поръчал убийството му. Не можем по медийна публикация да образуваме проверка, обясни министърът.

Според него цялата тази ситуация е заприличала на водевил. При всички положения един такъв сблъсък по един или друг начин може да деформира политическото пространство и процесите в него, но му отдаваме прекалено голямо значение, анализира министърът и допълни, че може би прекалено много в момента са значимите фигури, които са емоционално обвързани със случая.

В същото време обаче с действията си прокуратурата е направила ясна демонстрация, че всички могат да бъдат разследвани и няма недосегаеми хора, посочи Йовчев.

Той оценява като грешка във формулиране на обвинението образуваното производство за покушение срещу Пеевски. Той обаче отказа да коментира досъдебно производство.

По силата на служебните си задължения съм ги виждал два пъти, не ги познавам лично, посочи още Йовчев.

По казуса с КТБ Йовчев посочи, че който дава сигнал за източването й, той трябва да го докаже, а не държавните органи. Те действали според правилата, които изисквали да се работи с проверими факти.

Банковата система е стабилна, мерките, които БНБ взе, ще гарантират нормалното функциониране на КТБ, посочи още Йовчев и призова да не се говори много по тази тема, защото така допълнително се дестабилизира положението.