Ловешката прокуратура заедно с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и кметството в Ловеч са започнали проверка на случая със застреляния ягуар Алонсо от местния зоопарк, стана ясно в сряда. До смъртта на животното се стигна на 3 август, когато първо заради небрежност на служител в зоопарка Алонсо успява да избяга. Клетката на ягуара била оставена отворена, докато работникът я е почиствал.

След това над шест часа хайка от около 50 души са издирвали животното. Те са били въоръжени с приспивателни стрели и огнестрелно оръжие. Хайката в крайна сметка успява да открие ягуара в близост до оградата на зоопарка. Първият опит да бъде уцелен със стрела е бил неуспешен. След това защитеното животно е застреляно от ловджията Денко Цанков.

От екоминистерството коментираха, че най-вероятно е можело яуарът да бъде приспан, без да бъде убиван, и започнаха проверка на случая. Прокуратурата също ще проверява дали действията на хората от хайката са били законосъобразни. Законът задължава ръководството на зоопарка да предприема необходимите мерки за предотвратяване бягството на животни.

По първоначални данни зоологическата градина в Ловеч е работила с изтекъл лиценз. Последното разрешително е било издадено на 15 юни 2008 година и е изтекло на 15 юни 2013 година.

Част от условията, които са предписани от екоминистерството, са изпълнени от зоологическата градина. Тя е първата в страната, която изгради на своя територия ветеринарна клиника, информираха от МОСВ